Joe Biden visszalép, Kamala Harris a demokraták új jelöltje

Joe Biden, a demokrata politikus több mint ötven éves pályafutása során az volt a célja, hogy egyesítse Amerikát és közelebb hozza egymáshoz a két versengő pártot, de elnökként megosztóvá vált. Biden korát és mentális hanyatlását már a kampány során is aggodalommal szemlélték. Azt remélte, hogy egy vitával Donald Trump ellen bebizonyíthatja képességeit, de gyengén szerepelt. Pártja nyomására végül úgy döntött, hogy visszalép a jelöltségtől, és lehetővé teszi, hogy valaki más vezesse a Demokrata Pártot a novemberi választásokon.

Biden 1942-ben született Scrantonban, Pennsylvaniában, és később Delaware-be költözött. Sikeres karriert futott be ügyvédként, és 42 évig volt szenátor. Mielőtt Barack Obama alelnöke lett volna, kétszer is indult elnökjelöltként. Alelnökként fontos szerepet játszott az adminisztrációban, és vidám személyiségéről volt ismert. 2020-ban újra elindult az elnökségért, és megnyerte a jelölést. Hangsúlyozta, hogy képes egyesíteni az országot és legyőzni Trumpot. Bár korát és mentális képességeit kritizálták, megnyerte a választást. Azonban elnöksége során kihívásokkal küzdött egy megosztott társadalom és egy polarizált politikai táj miatt. Nehézségei voltak a pártok közötti együttműködés elérésében, és szembesült az ellenzékkel, mind a republikánusok, mind saját pártja progresszív szárnyának részéről. Egyesítésre irányuló törekvései ellenére Biden elnökségét mentális hanyatlásáról szóló viták jellemezték. Döntéshozatalát kritizálták, és nem tudta teljes mértékben kezelni az amerikai társadalom polarizációját.

Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke bejelentette elnökjelölti ambícióit Joe Biden támogatásával. A Demokrata Párt küldötteinek támogatásáért kell versenyeznie. Harris hangsúlyozta, hogy célja a párt egyesítése és Donald Trump legyőzése. Több demokrata politikus már támogatásáról biztosította, köztük Josh Shapiro és Pete Buttigieg, míg Barack Obama és Nancy Pelosi nem.

A Demokrata Párt 57 állami pártvezetőjének többsége Kamala Harris mellett döntött az elnökjelölti pozícióra Joe Biden helyett. Barack Obama, miközben méltatta Biden hazafiságát és közszolgálati pályafutását, nem támogatta egyértelműen Harrist. Obama bizalmát fejezte ki a párt képességében, hogy kiváló jelöltet állítson elő, kiemelve, hogy Biden és Harris programjai versenyképesek, de nem az egyetlen lehetőségek. Obama azt várja, hogy a remény és haladás üzenete továbbra is érvényesüljön az augusztusi demokrata konvenció után is. Obama a The New York Timesnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy túl korai lenne a támogatás kinyilvánítása, és politikai hibának tartaná, ha beállna Harris mögé, mivel ez a kritikát táplálná, hogy Harris jelölése koronázás lenne, nem pedig a legjobb konszenzus eredménye. Obama inkább abban látja a szerepét, hogy segítsen „egyesíteni a pártot, ha már megvan a jelölt”.