Az ukrán menekültek többsége elveszítheti a lakhatási támogatását Magyarországon

Augusztus végétől jelentős változások lépnek életbe az ukrán menekültek magyarországi lakhatási támogatásában, melynek következtében a jelenlegi támogatottak háromnegyede elveszítheti a segítséget.

A Népszava információi szerint a Migration Aid által végzett felmérés alapján, amely 150 magyarországi közösségi szálláshely bevonásával készült, a jelenlegi támogatott lakhatásban részesülő 2100 ukrán menekült közül körülbelül 1650-en veszíthetik el a jogosultságukat egy augusztustól érvényes szigorítás miatt.

Eddig minden ukrán menekült, aki Magyarországra érkezett, jogosult volt állami lakhatási támogatásra, amelyet a megyei védelmi bizottságok szállásadókkal kötött szerződések révén biztosítottak. Azonban egy június 28-án megjelent kormányrendelet értelmében, amely augusztus 21-től lép életbe, csak azok a menekültek kaphatnak majd támogatást, akik "Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeiből" érkeznek.

A Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa, Szekeres Zsolt szerint a változások az uniós joggal is ellentétesek lehetnek, mivel egyes menedékkérők teljes mértékben megfosztatnak a lakhatási támogatás minden formájától. Emellett a Helsinki Bizottság nyílt levelet írt Pál Norbert kormánybiztosnak, amelyben többek között a gyerekek oktatási helyzetére és a családok lakhatására vonatkozó kérdéseket tettek fel.

A rendeletmódosítás részletei szerint az újonnan érkezőknek az állam csak akkor biztosít szálláshelyet egy hónapig vagy a menekültügyi eljárás végéig, ha harcterületről menekültek. A katonai műveletekkel érintett területeket Pál Norbert kormánybiztos fogja meghatározni, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi- és Szijjártó Péter külügyminiszter segítségével.

A már Magyarországon tartózkodó menekülteknek július 10-ig volt lehetőségük méltányossági kérelmet benyújtani, hogy a támogatásuk augusztustól is megmaradjon. Korábban minden érintett menekült naponta 5 ezer forint támogatást kapott, de a kormányzat már 2023 óta szűkíti a támogatotti kört, és jelenleg csak a kiskorúak egyik szülője részesülhet ebben a segítségben. Az új szabályozás tovább szigorítja ezt a rendszert, és a Máltai Szeretetszolgálatot kivéve minden magyar segítőszervet kiszorítanak az eddigi rendszerből.

Magyarországon összesen 44 625 ukrán menekült rendelkezik menedékes státusszal, vagy folyamodott menedékes státuszért. Azokkal együtt, akik más státusszal tartózkodnak az országban, 60-62 ezer között van az ukrán menekültek száma.

Augusztus 21-től kizárólag csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jogosult közösségi szállásokon elhelyezni az erre jogosultakat, de szerződhetnek más szervezetekkel is. A Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője szerint a szervezet már elkezdte a felkészülést a feladatra.