Iványi Gáboréknak csak félnapi működésre maradt pénz

Mindössze félnapi működésre maradt pénze Iványi Gáboréknak, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a múlt héten köztartozások miatt inkasszálta a Magyar Evangéliumi Testvérközösség összes bankszámláját.

Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkésze megfogalmazta aggodalmait az RTL Híradó riportjában: "Ami most a legfájóbb, az az, hogy emberek szájából veszik ki a kenyeret, a gyógyszert, gyerekek jövőjét teszik reménytelenné, idős emberek sorsával játszanak."

Az egyház intézményei, köztük egy teltházzal működő kórház, ahol ötven krónikus beteget látnak el, ismét bajba kerültek. Csak a kórház működése kerül havi több mint egymillió forintba, az összes intézmény működéséhez pedig kétszázötven millió forint kellene. Iványi Gábor szerint a NAV idén 1,3 milliárd forintot vont el tőlük, és a köztartozások azért gyűltek össze, mert a magyar állam több milliárd forinttal tartozik az egyháznak az elvégzett állami feladatokért. Folyamatosan próbál egyeztetni a belügyminisztériummal, hogy közösen találjanak megoldást.

A közösség gyűjtésbe kezdett, hogy a szegényeket segítő intézményeik továbbra is működni tudjanak. Az adományokat az inkasszó miatt nem közvetlenül a Testvérközösség, hanem a Szalmaszál a Hajléktalanokért Közhasznú Alapítvány számlaszámára várják. Egy évvel ezelőtt az egyház már túlélte egy hasonló krízist, amikor is főként civilek és az egyszázalékos felajánlások segítségével tudtak továbblépni a nehézségeken. A Fűtött Utca egyik szociális munkása, Kontra Gábor azt mondja, ezúttal annyival jobb a helyzet, hogy a bérük egy részét kifizeti a Budapesti Módszertani Szociális Központ.

Évek óta húzódik Iványiék ügye

Mint azt megírtuk, a MET és a kormányzat között már évek óta konfliktus van, és Iványi Gábor egyházától számos támogatást elvontak. Több alkalommal is pénzbírságot kaptak, miközben nem jutottak hozzá azokhoz a forrásokhoz sem, amelyekre – állításuk szerint – törvényileg jogosultak lennének. Emiatt a MET már az Alkotmánybíróságot is megjárta – nem sok sikerrel.

Februárban – két évvel azután, hogy a NAV fegyveresei váratlanul ellepték a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség központját és gazdasági hivatalát – háromórás házkutatás után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói bilincsben vitték el a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét, Ónodi István lelkészt „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt indítottak eljárást, majd indítványozták a letartóztatását is.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET Egyház) 1981. október 1-jén alakult. A felekezet a Magyarországi Metodista Egyházból vált ki 1973-ban, majd nyolc éven át nem kapott hivatalos egyházi státuszt. Ma hat helyszínen, az ország különböző pontjain vannak gyülekezetei. 2010-ben, egy új törvény értelmében, a MET-től ismét megvonták a hivatalos egyházi státuszt, ami jelentős hátrányt jelentett az egyháznak. 2022-ben újra bejegyezték Iványi Gábor egyházát.