A forint stabilitása és a nemzetközi reakciók

Se az üzemanyagválság esélye, se Joe Biden amerikai elnök visszalépése, se a váratlan kínai kamatvágás nem mozgatta meg a forintot, amely továbbra is a 390-es szint közvetlen közelében mozog az euróval szemben.

A forint árfolyama hétfő reggelig nem mutatott jelentős változást péntek estéhez képest, a bankközi piacon az euróval szemben továbbra is a 390-es szint közelében, másfél hónapos csúcsa közelében mozgott. A dollárral szembeni árfolyam 358,5 körül alakult, ami nagyon közel van a 4 éves emelkedő trendvonalhoz. Múlt héten a forint erről a szintről még felpattant, de ha a következő időszakban sikerülne áttörnie ezt a trendvonalat, akkor lehetőség nyílhat a forint további erősödésére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntése és a hozzá kapcsolódó kommunikáció fontos lehet a piaci szereplők számára, és befolyásolhatja, hogy bekövetkezik-e a trendtörés. A Portfolio felmérése szerint az MNB óvatos, 25 bázispontos kamatcsökkentést hajthat végre, ami a hét egyik fő eseménye lehet.

A nemzetközi pénz- és tőkepiacokon Joe Biden visszalépése csak enyhe mozgásokat váltott ki, az euró/dollár árfolyam vasárnap éjjel 20 pippel ugrott 1,09-ig, majd újra csökkent 1,0880-ig. A határidős részvényindexeknél sem látszott jelentős mozgás sem erre, sem a kínai kamatvágás hírére.

A forint stabilitását nem befolyásolta az sem, hogy egyes szakértők szerint Magyarország üzemanyagválság felé haladhat a Lukoil ukrajnai olajtranzitjának blokkolása miatt, ami a magyar nyersolajimport harmadát érintette, és amelyet a magyar kormány csak rövid távon tudott kezelni.

Közben Dimitrij Medvegyev volt orosz elnök, jelenleg az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke, közösségi oldalán reagált Joe Biden visszalépésére. "Bidennek annyi. Kívánjunk neki jó egészséget. El fogjuk érni a különleges katonai hadművelet céljait" – fogalmazott Medvegyev, aki ezzel Oroszország Ukrajna elleni inváziójára utalt, amit Moszkva „különleges katonai hadműveletnek” nevez. Azonban nem részletezte, hogy milyen összefüggést lát a háború kimenetele és Biden visszalépése között.

Joe Biden, aki vasárnap bejelentette, hogy befejezi amerikai elnöki kampányát, alelnökét, Kamala Harrist támogatja, mint a demokratapárt elnökjelöltjét. A politikus a bejelentés után megígérte, mindent megtesz azért, hogy „kiérdemelje és megnyerje” a demokratapárti elnökjelöltséget.

Biden elnökségét számos kínos és emlékezetes pillanat is jellemezte, mint például többszöri megbotlása és elesése, névkeverések, és a németjuhász kutyái által okozott incidensek. Elnökként gazdasági lépéseket is tett, mint az 1,9 billió dolláros gazdaságélénkítő törvény, a kétpárti infrastrukturális beruházási és foglalkoztatási törvény, valamint az inflációcsökkentő törvény elfogadtatása. Az ő elnöksége alatt ért véget az afganisztáni háború, és kezdődött el Oroszország Ukrajna elleni inváziója, amelyre válaszlépésként szankciókat vezetett be az oroszok ellen és támogatta Ukrajnát fegyverekkel, illetve segéllyel.

: Forrás: Article-1 : Forrás: Article-2 : Forrás: Article-3 : Forrás: Article-4