Itt a vége Biden számára? Letaglózó számok és új fejlemények

Az ABC News/Ipsos és az ABC News/Washington Post közvélemény-kutatásai szerint Donald Trump volt elnök népszerűségi mutatója emelkedett, miközben Joe Biden elnök bejelentette, hogy nem indul újra, és Kamala Harris alelnököt támogatja az elnökjelöltként.

Az ABC News/Ipsos új közvélemény-kutatása alapján Trump népszerűségi mutatója a múlt heti eseményeket követően 40 százalékra emelkedett, ami az elmúlt négy évben a legmagasabb érték. Ebben az időszakban ez az érték általában 35% körül mozgott. Az ABC News/Washington Post felmérése szerint Trump legmagasabb népszerűségi mutatója 2020 augusztusában volt, akkor 42%.

Trump a Republikánus Nemzeti Konvención (RNC) lépett színpadra, alig néhány nappal azután, hogy Pennsylvania állambeli Butlerben egy kampánygyűlésen merényletet kíséreltek meg ellene, amely során egy golyó súrolta a fülét.

Biden népszerűségi mutatója jelenleg 32 százalékon áll, 55 százalék pedig kedvezőtlen véleménye van róla. Az amerikaiak mintegy fele, 51% vélekedik negatívan Trumpról. Biden azonban nemrég bejelentette, hogy nem kíván újra elnökjelölt lenni, és helyette Kamala Harris alelnököt támogatja, mint a Demokrata Párt jelöltjét.

A demokraták többsége, 60%-uk szerint Bidennek ki kellene szállnia a versenyből, és valamivel több republikánus (44%) gondolja úgy, hogy Biden folytassa kampányát, mint demokrata (39%).

Az amerikaiak nagyobb része, 46% inkább Trumpot okolja a politikai indíttatású erőszak kockázatáért, míg Biden csak 27% hibáztatja ezért.

Kamala Harris alelnöknek van a legerősebb támogatottsági mutatója a lehetséges demokrata utódok közül: 35%, azonban 46%-nak kedvezőtlen véleménye van róla. Harris népszerűsége a fekete amerikaiak körében 55%, a spanyolajkú amerikaiak körében pedig 38%. Ehhez képest Biden népszerűsége 49% a fekete amerikaiak és 35% a spanyolajkú amerikaiak körében. Trump népszerűsége a fekete amerikaiak körében 15%, a spanyolajkú amerikaiak körében pedig 37%.

Más lehetséges demokrata utódjelöltek, mint Andy Beshear, Pete Buttigieg és Gavin Newsom kevésbé ismertek még a demokraták körében is, bár Biden visszalépése után Gavin Newsom neve is felmerült a potenciális jelöltek között.

JD Vance szenátor népszerűsége, akit Trump alelnökjelöltnek választott, jelenleg 25%, 31% kedvezőtlenül vélekedik róla, és 43% az amerikaiaknak még bizonytalan a véleménye.