Joe Biden kiszáll az elnökválasztási versenyből

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökválasztási versenyből, és nem indul a következő választáson. A döntés hátterében saját pártján belüli nyomás áll, mivel sok demokrata úgy vélte, kevés esélye van legyőzni Donald Trumpot. A fordulópontot egy júniusi vitaműsor jelentette, ahol Biden beszéde akadozott, és úgy tűnt, elveszíti a gondolatmenetét. A New York Times szerkesztősége is nyíltan felszólította őt a visszalépésre. A közvélemény-kutatások szerint Biden lemaradásban volt Trump mögött, különösen a kulcsfontosságú államokban, bár a legfrissebb adatok szerint a két jelölt fej fej mellett haladt. Trump elleni sikertelen merénylet ideiglenesen megállította a Biden elleni lázadást, de a visszalépésről szóló találgatások erősödtek, miután pozitív COVID-19 tesztet produkált. Egyelőre nem világos, hogy Biden támogatni fogja-e Kamala Harrist, vagy nyitott konvenciót támogat, ahol más jelöltek is versenybe szállhatnak a jelölésért, azonban a legújabb információk szerint Biden támogatja Kamala Harrist a Demokrata Párt elnökjelöltjeként.

A Fehér Ház megerősítette, hogy Trump pozitív COVID-19 tesztet produkált, és lemondta a kampányeseményeket. Biden, aki teljes mértékben be van oltva, enyhe tünetekkel küzd és karanténban van. A demokrata vezetők és a jelentős amerikai újságok arra sürgették Bidet, hogy lépjen vissza, mivel kétségek merültek fel vezetői képességeivel kapcsolatban. Biden korábbi nyilatkozatai ellenére most fontolóra vette a visszalépést. Olyan befolyásos személyiségek, mint Nancy Pelosi és Adam Schiff is javasolták a visszalépését. A Demokrata Párt virtuális szavazást fontolgat Biden jelölésének véglegesítésére. Biden nemrég adott interjút, amelyben kifejtette aggodalmait mentális egészségével és a visszalépés lehetőségével kapcsolatban. Gyenge vitateljesítménye kétségeket vetett fel jelöltségével kapcsolatban. Trump a gyenge teljesítményt a közelmúltbeli európai utazásokból eredő jetlagnek tulajdonította. Biden bocsánatot kért a teljesítményéért és hangsúlyozta a közelgő választás megnyerésének fontosságát.

Biden visszalépése csapást jelent a pártjára nézve, hiszen kevesebb mint egy hónapjuk maradt, hogy találjanak egy megfelelő jelöltet, aki kihívja Donald Trumpot a közelgő választáson. Biden korával és egészségi, valamint mentális állapotával kapcsolatos aggodalmak a kampány során többször napirendre kerültek. A demokrata vezetők nyomása és a növekvő kritikák hatására Biden úgy döntött, hogy visszalép. A Demokrata Párt számára kihívást jelent egy olyan jelölt megtalálása, aki hatékonyan szállhat szembe Trumppal. Lehetséges jelöltek között szerepel Kamala Harris, Gavin Newsom, Gretchen Whitmer, és még Michelle Obama is. Egyesek szerint senki sem tudja felvenni a versenyt Trump ellen a sikertelen merényleti kísérlet óta.

Biden váratlan bejelentése meglepte a kampánycsapatot. A támogatottság csökkenése után, köhögéssel küszködve hozta meg a döntést. A Fehér Ház és a kampány munkatársai meglepetéssel fogadták a hirtelen fordulatot. A Demokrata Párt elnökjelöltje valószínűleg Kamala Harris lesz.

Obama a héten azt mondta szövetségeseinek, hogy a jelenlegi elnöknek − aki 2009 és 2017 között az alelnöke volt − át kellene gondolnia újraválasztását, bár nyilvánosan nem nyilatkozott róla. Bident zavarta mindez, de Charles Kupchan, aki 2014–2017 között dolgozott Obamával, elárulta, hogy ez nem lett volna a fő tényező az elnök döntésében. „Számított Obama véleménye? Persze. De ő csak egy volt a sok-sok hang közül, amelyik felemelte a szavát” − mondta Kupchan a Sky Newsnak. „Azt hiszem, amit itt látunk, egy olyan hullámvölgy, amely visszafordíthatatlanul megfordult a vita után, Biden figyelmesen hallgatott a tanácsadóira. Nézte a közvélemény-kutatási adatokat, amelyek egyre rosszabbak és rosszabbak. Nem hiszem, hogy tényleg volt más választása” − tette hozzá Obama egykori embere.

Barack Obama méltatta Joe Biden amerikai elnököt amiért visszalépett az elnökválasztási versenyből, és igazi hazafinak nevezte őt, aki szerinte jó döntést hozott és fantasztikus teljesítményt végzett elnökként. Obama szerint Biden mindenkinél jobban érti, mi a tétje a mostani választásnak, és minden, amiért harcolt az életében, veszélyben lesz, ha Donald Trumpot visszaengedjük a Fehér Házba. Obama szerint Biden nehéz döntést hozott, de mindez azt bizonyítja, hogy mindent hajlandó háttérbe helyezni a hazájáért.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház korábbi elnöke és vezető demokrata párti képviselő, Isten áldásának nevezte Biden nagyságát és jóságát, és szeretettel, valamint hálával tartozik neki, amiért mindig hitt Amerika ígéretében. Pelosi nyilatkozatában nem támogatta nyíltan Kamala Harrist, ahogyan azt az elnök tette.

Kamala Harris alelnök vállalja, hogy részt vesz a novemberi elnökválasztáson a demokraták jelöltjeként. „Mindent megteszek, hogy egyesítsem a Demokrata Pártot és nemzetünket, hogy legyőzhessem Donald Trumpot és extrém Project 2025-ös programját. 107 napunk van a választás napjáig. Együtt harcolnunk, és együtt győznünk” – írta. Hozzátette: megtiszteltetés számára, hogy Biden támogatja. Az alelnök emellett köszönetet mondott Bidennek a kiemelkedő vezetéséért és az évtizedes munkájáért. Szerinte az elnök őszinte és feddhetetlen, aki szereti az amerikai népet. A visszalépése Harris szerint önzetlen és hazafias cselekedet.