Joe Biden visszalép a választástól

Joe Biden amerikai elnök vasárnap este bejelentette, hogy nem indul a novemberi választásokon Donald Trump ellen. A döntését azzal indokolta, hogy ez a lépés a legjobb az ország és a pártja számára. Közleményében kifejezte, hogy megtiszteltetésnek tartja az Egyesült Államok elnökének szolgálhatott, és háláját fejezte ki támogatóinak és alelnökének, Kamala Harrisnek.

Biden a következő hónapokban kizárólag az elnöki feladatokra kíván koncentrálni, és később részletezi majd döntésének indokait. A hírt először a Twitter-oldalán osztotta meg hivatalos közlemény formájában, amelyet a BBC is megerősített. Az elnök bejelentése jelentős meglepetést okozott a politikai életben, és várhatóan jelentős hatással lesz a novemberi választások dinamikájára.

Biden elnöksége alatt elért eredményeket, mint például a gazdasági erő, az egészségügyi fejlesztések, a fegyverbiztonsági törvények és a klímavédelem, kiemelte visszalépési levelében. Azt is ígérte, hogy a hét folyamán további magyarázatot ad a visszalépésére. Unokája, Naomi Biden, a nagyapját „leghatékonyabb elnöknek” nevezte, és kiemelte, hogy Joe Biden jelentős hatással volt minden jelentős kérdésre, amellyel az ország és a világ az elmúlt 50 évben szembe kellett néznie.

Az elnök támogatását fejezte ki Kamala Harris alelnöknek, mint a Demokrata Párt elnökjelöltjének, és arra kérte a demokratákat, hogy egyesüljenek és legyőzzék Trumpot. Reid Hoffman, a LinkedIn milliárdos társalapítója és a Biden-kampány egyik legnagyobb adományozója, Biden visszalépését a modern amerikai történelem egyik legönzetlenebb cselekedetének nevezte, és kijelentette, hogy Kamala Harris a legmegfelelőbb jelölt, hogy megakadályozza Trump győzelmét. Biden, 81 évesen, úgy nyilatkozott, hogy az ő legelső döntése, mint a párt jelöltje 2020-ban, Kamala Harris kiválasztása alelnöknek volt, és ez volt az egyik legjobb döntése.

Kamala Harris, miután Joe Biden bejelentette támogatását az elnökjelöltségére, megtiszteltetésnek nevezte ezt a lépést és köszönetet mondott az elnöknek a rendkívüli vezetői szerepért. Harris kijelentette, hogy eltökélt szándéka megszerezni a jelöltséget és mindent megtesz a Demokraták érdekében, hogy legyőzzék Donald Trumpot az elnökválasztáson. Hozzátette, hogy 107 napjuk van a választásokig, és együtt harcolnak a győzelemért.

Donald Trump reagált Biden visszalépésére, azt állítva, hogy az elnök "totálisan megszégyenülve" lépett ki a versenyből, és kérte támogatóit, hogy adományokkal segítsék a kampányát. Trump szerint a hatalom, média és állam megvédte Bidet, de támogatói kiütötték a versenyből, és kijelentette, hogy nem lassítanak, és teljes gőzzel haladnak előre. Trump a CNN-nek elmondta, hogy Kamala Harris könnyebb ellenfél lesz a Fehér Házért folyó versenyben, mint Joe Biden lett volna, és bírálta Biden elnökségét, mondván, hogy nagy kárt okozott az országnak. Hozzátette: "Mi fogjuk kijavítani, amit ő elrontott." Biden bejelentésére reagálva Trump azt mondta: "Soha nem kellett volna ott lennie... a pincében kellett volna maradnia.".

Chuck Schumer, az Egyesült Államok szenátora, Joe Biden visszalépésére reagálva azt írta, „Joe Biden nemcsak nagyszerű elnök volt, hanem egy igazán csodálatos ember is. Döntése természetesen nem volt könnyű, de ismét az országát, a pártját és a jövőnket helyezte előtérbe”. Schumer szerint Biden igazi hazafi, aki a nehéz döntéssel ismét az ország, a párt és a jövő érdekeit tartotta szem előtt.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap befejezte újraválasztási kampányát, miután demokrata párttársai sorra vesztették el hitüket a regnáló vezető szellemi képességében és abban, hogy képes lehet legyőzni Donald Trumpot. Biden a X-en írott levelében közölte döntését az amerikaiakkal.

Mike Johnson, a Ház elnöke, Biden bejelentését követően azonnali lemondásra szólította fel az elnököt. Johnson kijelentette: "Ha Joe Biden nem alkalmas arra, hogy elnökjelölt legyen, akkor nem alkalmas arra sem, hogy elnökként szolgáljon." Johnson azzal vádolta Bidet, hogy elárulta azoknak a szavazatát, akik őt választották elnökjelöltnek, és ezt a demokratikus értékekkel ellentétesnek nevezte. Kamala Harrist is bírálta, mint aki cinkosként vett részt az elnök "politikai kudarcaiban" az elmúlt négy év során. Johnson hozzátette: "Mint másodhegedűs, Harris nem csak az amerikai szuverenitás, biztonság és jólét rombolásában vett részt, hanem az Egyesült Államok történetének legnagyobb politikai leplezésében is.".

Pete Buttigieg, a közlekedési miniszter és korábbi 2020-as elnökjelölt, Joe Bident "az amerikai történelem legjobb és legkövetkezetesebb elnökének" nevezte. Buttigieg kifejezte büszkeségét, hogy Biden alatt szolgálhatott, és háláját fejezte ki az elnök az ország érdekeire való összpontosításáért. A miniszter egy adománygyűjtő rendezvényen jelent meg Kamala Harris alelnökkel együtt.

A Demokrata Párt számára fontos döntés lesz, hogy ki lesz az új elnökjelölt. Az elnökjelöltek kiválasztása hagyományosan a pártgyűléseken történt, most azonban az augusztus 19-én kezdődő nagygyűlésen dől majd el. Biden visszalépésével a delegátusoknak új lehetőségeik lesznek a szavazásra. Donald Trump, aki most a történelem legidősebb elnökjelöltje 78 évesen, Kamala Harris ellen fog versenyezni, akit Biden támogatott, és aki 59 éves.

A Demokrata Párt 57 állami pártvezetőjének „elsöprő többsége” megszavazta, hogy Joe Biden helyett Kamala Harris legyen az elnökjelölt – közölte az Állami Demokrata Bizottságok Szövetsége (ASDC).

A befektetők és piaci elemzők véleménye megoszlik arról, hogy Biden visszalépése milyen hatással lesz a piacokra. Néhányan úgy vélik, hogy a "Trump-trade" szünetet tarthat, ami a kis kapitalizációjú részvények, a pénzügyi vállalatok, az energiaipar és a kriptoeszközök visszhúzódását eredményezheti. Mások szerint a piacok a bizonytalanságot nem szeretik, így nagyobb rövid távú ingadozásra számíthatunk november felé haladva, különösen amikor arra várunk, ki lesz a demokrata jelölt.

Bill és Hillary Clinton támogatásáról biztosította Kamala Harrist, hogy a demokraták élére álljon az amerikai választásokon. Az X-en közzétett posztban a páros megköszönte Joe Biden „rendkívüli” pályafutását, majd közölte, hogy „megtiszteltetés” számukra Harrist támogatni. Véleményük szerint ez a legjobb módja annak, hogy megakadályozzák Donald Trumpot abban, hogy újra bekerüljön a Fehér Házba egy második elnöki ciklusra − írja a Sky News. "Sok hullámvölgyet éltünk már át, de semmi sem aggasztott minket jobban, mint az a veszély, amelyet egy második Trump-időszak jelent" − áll a közleményükben. "Azt ígérte, hogy az első naptól kezdve diktátor lesz, és a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi döntése csak felbátorítja őt, hogy tovább tépázza az alkotmányt. Itt az ideje, hogy támogassuk Kamala Harrist, és minden erőnkkel harcoljunk a megválasztásáért."