Joe Biden nem indul az 2024-es elnökválasztáson

Joe Biden bejelentette, hogy nem kíván indulni a 2024-es amerikai elnökválasztáson, amire a republikánus politikusok azonnal az aktuális elnöki pozícióból való lemondásra szólították fel. Mike Johnson, a Ház vezetője kijelentette: "Ha Joe Biden nem alkalmas arra, hogy elnökjelölt legyen, akkor nem alkalmas elnöknek sem. Azonnal le kellene mondania." Elise Stefanik, befolyásos republikánus hozzátette: "Ha Biden nem tud újra elnöknek jelöltetni magát, akkor képtelen az Egyesült Államok elnökének lenni. Azonnal le kellene mondania." Több más republikánus, köztük Pat Fallon és Steve Daines is megismételte ezt az álláspontot. Daines hivatalosan is Biden lemondását követelte, nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva. Markwayne Mullin szenátor pedig felvetette a 25. alkotmánymódosítás alkalmazását, ha szükséges Biden hivatalából való eltávolításához.

Biden visszalépését követően Kamala Harris alelnököt ajánlotta helyette, bár a jelöltség még nem hivatalos. A demokraták elismerik Biden nagyszerűségét és hazafiságát, míg Bernie Sanders szerint Biden becsülettel szolgált. Világvezetők, mint az izraeli elnök és Donald Tusk, elismerik Biden döntéseit és támogatását. Az izraeli elnök, Isaac Herzog megköszönte Biden barátságát és a zsidó nép iránti rendíthetetlen támogatását. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint Biden támogatása, különösen a háború alatt, felbecsülhetetlen volt.

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk dicsérte Biden kemény döntéseit, amelyek Lengyelországot, Amerikát és a világot biztonságosabbá és a demokráciát erősebbé tették. Az ír külügyminiszter, Micheál Martin szomorúságát és csodálatát fejezte ki Biden iránt, mint Írország hű barátját, aki felbecsülhetetlen támogatást nyújtott a sziget békéjéhez és prosperitásához. Jill Biden, az elnök felesége, egy szívvel reagált a férje döntésére.

További világvezetők is megszólaltak Biden döntése kapcsán. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte Biden „rendíthetetlen támogatását” országa Oroszország elleni harcában és kijelentette, hogy „Mindig hálásak leszünk Biden elnök úr vezetéséért”. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Bidennek mint országa „igaz barátjának” mondott köszönetet, és kiemelte, hogy „ő egy nagyszerű ember, és mindent, amit tesz, a hazája iránti szeretet vezérli”. Fumio Kishida japán miniszterelnök elismerését fejezte ki Biden döntése iránt, míg Rishi Sunak, az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke a vele való közös munka során látott Amerika iránti szeretetét és a szolgálat iránti elkötelezettségét emelte ki. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerint az Ausztrália-USA szövetség még soha nem volt ilyen erős, Christopher Luxon új-zélandi miniszterelnök pedig Biden közszolgálati elkötelezettségét méltatta. Nicolas Maduro venezuelai elnök úgy vélekedett, hogy Biden „a legésszerűbb és leghelyesebb döntést hozta”.

Biden a visszalépését azzal indokolta, hogy ez szolgálja leginkább a Demokrata Párt és az Egyesült Államok érdekeit, és mostantól kizárólag arra akar koncentrálni, hogy teljesítse elnöki kötelességeit a hátralévő időben. Az alelnök, Kamala Harris támogatása ellenére még nem dőlt el, hogy ki lesz a demokraták elnökjelöltje.