A Budapesti Értéktőzsde és a különadók hatása a magyar vállalatokra

Növekvő forgalom mellett minimálisan emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, amely a héten történelmi csúcson zárt, miközben a magyar vállalatok vezetői, köztük a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a különadók túlzott terhéről számolnak be.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX, a héten 0,95 százalékkal magasabban zárt, mint az előző héten, 72 940,89 ponton érve el történelmi csúcsot. A részvénypiac forgalma 53,03 milliárd forintra nőtt az előző heti 51,21 milliárd forint után. Az OTP sajátrészvény-vásárlásokat folytatott, a héten összesen 192 061 darab saját részvényt vásárolva. A Magyar Telekom részvényvisszavásárlási programjának több mint 90 százaléka valósult meg az előző hónapban, a folytatást 2025 tavaszára tervezik.

A Richter Gedeon Nyrt. jelentős lépést tett előre, miután az Európai Gyógyszerügynökség befogadta a bioszimiláris denosumab termékjelöltekre vonatkozó két törzskönyvi kérelmét. A Mol árfolyama 0,35 százalékkal, míg a Richteré 0,77 százalékkal erősödött a héten. Ezzel szemben a Magyar Telekom árfolyama 1,28 százalékos csökkenést mutatott, és 1078 forinton zárt pénteken. Az OTP részvények árfolyama viszont 2,8 százalékkal nőtt, 18 620 forinton zárva a hetet. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX is emelkedett, 0,39 százalékkal magasabbra, 6655,29 pontra.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Mandineren megjelent véleménycikkében kritizálta a kormány által bevezetett különadókat. Hernádi szerint a különadók nem teremtenek plusz értéket, és a kiszámítható adórendszer hiányát emelte ki. Az elmúlt két évben a legnagyobb cégek, köztük az OTP, a Mol és a Magyar Telekom, közel 800 milliárd forint különadót fizettek, ami Hernádi szerint elegendő lenne hat kecskeméti Mercedes-gyár építésére. Hernádi úgy véli, hogy a különadók csökkentik a befektetők hozamát, ami beruházások elmaradásához vezet, és az árak emelkedését idézi elő. A Mol-elnök szerint a magyarországi adózás előtti eredmény már nem elegendő a magyarországi adó befizetéséhez, és a háborús árakat nem a vállalatok, hanem a háború és a politikai válaszok idézték elő. Hernádi üzenete egyértelmű: nem lehet egyszerre agyonadóztatni a vállalatokat és a termelés növekedését elvárni. A Mol-vezér kiemeli, hogy az is kérdés, hogy a beszedett pénzt mennyire hatékonyan hasznosítja az állam, és ha tűzoltó jelleggel, lyukak tömködésére használják, működési költséget vagy gazdasági növekedést nem támogató beruházásokat finanszírozunk, akkor abból nem lesz pluszérték. Hernádi végszava: "A semmiért fizetünk többet. Nem ismerős ez a helyzet valahonnan? Pont, mint a szociban. Vissza a jövőbe, uraim!".

Hernádi Zsolt a különadók kapcsán Marx egy idézetével kezdte írását, amely szerint minden profit extraprofit, és hozzátette, soha nem gondolta volna, hogy valaha is egy marxista bonmot jut eszébe a hazai gazdaságról. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint a különadók tartós fenntartása aggodalmat kelt benne. Hernádi felvetette a kérdést, hogy meddig kell még fenntartani a „rendkívüli” különadókat, amelyeket eredetileg csak 2022-ig terveztek, de 2023-ra és az idei évre is meghosszabbítottak. Hernádi szerint a különadók beépülnek az árakba, és büntetik azokat a cégeket, amelyek extraprofitot érnek el vagy extrém körülmények között is meg tudják oldani a feladatukat. A negatív hatások már láthatóak, a hazai ipari termelés folyamatosan csökken.

A Mandineren megjelent cikkel kapcsolatban a Molt kerestük, hogy miért vasárnapra időzítették, és miért ilyen formában üzen Hernádi Zsolt a kormánynak, és tudott-e erről személyesen beszélni Orbán Viktorral vagy Nagy Mártonnal illetve Varga Mihállyal. Ha válaszolnak, a cikket frissítjük.

Szijjártó Péter külügyminiszter a héten tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a kieső orosz olaj pótlásáról. Az ukránok egyelőre csak a Lukoil tranzitját állították le, így más orosz vállalatok szállíthatnak olajat. Magyarországnak 90 napra elég vészhelyzeti stratégiai olajtartaléka van.

Címlapi kép: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA