Biden alig várja, hogy újra kampányolhasson

Joe Biden amerikai elnök kritizálta Donald Trump republikánus riválisát, és alig várja, hogy a jövő héten visszatérhessen a kampányba, hogy novemberben győzelmet arathasson – számolt be a Guardian. Bidenre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy visszalépjen a jelöltségtől, különösen a Trump elleni vitateljesítménye után, amelyet a mélypontnak tekintenek, és már több demokrata képviselő és szenátor is nyilvánosan felszólította erre. Biden jelenleg a delaware-i rezidenciáján tartózkodik, miután pozitív lett a koronavírus-tesztje.

"Alig várom, hogy a jövő héten visszatérhessek a kampányba, hogy továbbra is leleplezhessem, milyen fenyegetést jelentenek Donald Trump 2025-ös választási ígéretei" – nyilatkozta Biden a Reutersnek. Azonban az Axios szerint Biden fáradt a rossz közvélemény-kutatásokba és az őt érő folyamatos kritikákba, és Barack Obama korábbi elnök szerint is kétséges, hogy Biden jelölt maradhat-e. Biden pénteki közleményében azonban határozottan kifejezte, hogy nem tervez visszalépni az elnökjelöltségtől, és készen áll a kampány folytatására.

A The Guardian szerint Nancy Pelosi volt házelnök azt mondta demokrata kollégáinak, hogy Biden hamarosan meggyőzhető lehet arról, hogy hagyja ott a versenyt. Pelosi kiemelt szerepet vállalt abban, hogy a képviselőházi demokraták üzeneteket juttassanak el a Fehér Házba, és szerinte Biden közel áll ahhoz, hogy befejezze kampányát. A nyomás fokozódik, és a demokraták szakadása egyre szélesedik, miközben Biden támogatottsága csökken a billegő államokban.

Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője és Hakeem Jeffries, a képviselőház demokrata vezetője állítólag azt mondták Bidennek, hogy az ország érdeke az lenne, ha félreállna. A Demokratikus Nemzeti Bizottság késleltette a küldöttek korai elektronikus listázását, amely a jövő héten kezdődött volna, és amelynek célja az lett volna, hogy Biden még a jövő hónapban Chicagóban tartandó pártkongresszus előtt biztosítsa a jelölést.

Obama a június 27-i vita óta mindössze egyszer beszélt Bidennel, de állítólag Pelosi és ő négyszemközt, telefonon megosztották egymással aggodalmaikat. Jamie Raskin marylandi képviselő négyoldalas levelet küldött Bidennek, amelyben arra kérte, hogy konzultáljon a demokratatársaival arról, hogy folytassa-e a kampányát.

Jeffrey Katzenberg, az elnök egyik legfőbb tanácsadója és kampányának társelnöke közölte vele, hogy az adományozók már nem adnak pénzt a kampányának. Egy Biden-tanácsadó szerint a visszalépésről szóló döntés három tényezőn – a közvélemény-kutatásokon, a pénzen és azon, hogy mely államok vannak még játékban – múlik.

"Amikor arról van szó, hogy nyitott-e vagy fogékony-e minderre, nézzék, az elnök többször is kijelentette, hogy marad a versenyben" – mondta Quentin Fulks, Biden kampányának helyettes menedzsere. "A kampányunk nem dolgoz fel semmilyen forgatókönyvet, amelyben Biden elnök nem áll a lista élén" – tette hozzá. Biden a közleményében hangsúlyozta, hogy a következő héten újra a kampánykörúton lesz, és továbbra is leleplezi Donald Trump Project 2025 programjának veszélyét, miközben a saját eredményeit és vízióját képviseli.