Új remény a kobramarás kezelésére és egy Oscar-díj nyomai

A heparin, egy széles körben elterjedt véralvadásgátló, hatékony lehet a kobramarás okozta szövetkárosodás kezelésében, míg egy másik érdekességként Russell Crowe Oscar-díja által okozott sérülés nyomai kerülnek árverésre.

A Journal of Science Translational Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a kobramarás a trópusi betegségek között a legtöbb halálos áldozatot követelő, alulkezelt kategóriába tartozik, különösen a szegényebb országok földműves lakosságát érintve súlyosan. A heparin alkalmazása azért jelenthet forradalmi áttörést, mér a véralvadásgátló közvetlenül a fertőzött szövetek között fejti ki hatását, ami a szövetelhalás megelőzésében vagy kezelésében lehet kulcsfontosságú.

A kutatók reményei szerint, ha az embereken végzett kísérletek is sikeresek lesznek, a heparinnal egy olcsó és hatékony gyógymódot találhatnak a kobramarás szövődményeire. A WHO célja, hogy 2030-ra csökkenjen a kígyómarás miatt elhunytak vagy végtagjukat elvesztők száma, és ez a kutatás jelentős lépés lehet e cél elérésében.

Egy másik, kevésbé életbevágó, ám annál szórakoztatóbb hír, hogy a Daily Mail beszámolója szerint árverésre kerül az a mennyezetdarab, amelyet Russell Crowe Oscar-szobra rongált meg 2001-ben. Az eset a Sydney-i Paddingtonban található Darcy’s étteremben történt, ahol Crowe az Gladiátor című filmért kapott Oscar-díját ünnepelte.

A sérült mennyezetdarabot nemcsak Crowe, hanem Nicole Kidman is aláírta, miután egy vendég az Oscar-szoborral felugrott egy asztalra és a feje fölé emelte a díjat, ezzel átszúrva az étterem plafonját. Az étterem tulajdonosa, Attilio Marinangeli örömmel fogadta, hogy a színészek aláírásával még különlegesebbé vált a darab, amelyet később bekeretezve az étteremben helyeztek el. Az árverésen a mennyezetdarab 800 és 1500 dollár közötti előértékesítési áron kerül majd kalapács alá, a Davidson Auctions becslése szerint, és az eseményre 2023. július 20-án kerül sor Sydneyben. Az árverés időzítése különösen érdekes lehet, tekintettel arra, hogy novemberben érkezik a Gladiátor folytatása.