Nagyvárosi ingatlanokra cseréli falusi lakásait az MR Közösségi Lakásalap

A Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott MR Közösségi Lakásalap 200 falusi ingatlant értékesített, hogy nagyvárosi lakásokat szerezzen be, miközben 30%-kal kevesebb állami támogatásra számít.

Az MR Közösségi Lakásalap célja a nagyobb városok felé való elmozdulás, és ennek érdekében 200 ingatlant adott el az elmúlt év során. Major Gábor, az alap egyik ügyvezetője szerint az alap három évvel ezelőtt jött létre, hogy egy fenntartható szociális lakhatási modellt valósítson meg. Az alap kezdetben 6400 ingatlant kapott, amelyek között voltak olyanok is, amelyek tulajdonosai lakáshitel csapdájába kerültek, de az állam segítségével bérlőként maradhattak otthonaikban.

Az ingatlanok értékesítését a lakásalap tudatos portfóliótisztításnak nevezi. A cél az, hogy a kevésbé vonzó, rossz állapotú és üres lakásoktól megszabaduljanak, és helyettük a nagyobb városokban koncentrálódjanak. Az eladásokból származó 955 millió forintot új, jobb állapotú ingatlanok vásárlására fordították, elsősorban Budapesten és megyeszékhelyeken. Az új lakásokat már jelentősen magasabb, havi átlagosan 90 ezer forintos bérleti díjért kínálják, szemben a korábbi 15 300 forintos átlaggal. Az alap vezetői szerint ez a lépés azért is indokolt, mert megjelent egy olyan bérlői réteg, aki nem a mindennapi megélhetésért küzd, de a piaci alapú bérlést mégsem engedheti meg magának.

A lakásalap vezetői a Népszavának nyilatkozva elmondták, hogy az idei állami támogatás mértéke várhatóan 30 százalékkal kevesebb lesz, mint korábban, bár a pontos összeget még nem erősítették meg, mivel az idei szerződést még nem írták alá.