A forint erősödése a devizapiacon

Minden körülmény adott a forint jó teljesítményéhez, és a nap további részében is stabil maradhat a hazai deviza.

A keddi reggeli kereskedés során a forint erősödött, egy euró 391,5 forintba, míg a dollár 359,2 forintba került. A délelőtt folyamán az euró árfolyama 390,6 forintra csökkent.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás egy hétfői konferencián beszélt arról, hogy reálisak azok a várakozások, amelyek szerint idén 2-3 alkalommal, egyenként 25 bázispontos kamatvágás várható Magyarországon. A következő kamatdöntő ülést jövő kedden tartják, de még nem döntöttek arról, hogy csökkentik-e az alapkamatot.

Virág Barnabás üzenete alapján elméletben gyengülhetett volna a forint, azonban a globális kockázatvállalási kedv növekedése, amely a tőzsdéken is rekordokat hozott, ezt nem engedte meg.

Az amerikai központi bank (Fed) elnöke, Jerome Powell is hasonlóan nyilatkozott, miszerint a kamatvágást meg kell kezdeni még azelőtt, hogy az infláció elérné a 2 százalékos célszintet az Egyesült Államokban. Elemzők szerint ez is hozzájárulhat a szeptember 18-i ülésen várható kamatcsökkentési ciklus megkezdéséhez.

A jegybanki üzenetek hatására gyengülhet a dollár az euróhoz képest, ami kedvezően hat a feltörekvő piaci devizákra, így a forintra is. Elemzők szerint amíg az euró-dollár piacán nem következik be fordulat, addig a forint erősödése is folytatódhat.

A befektetők kedden a ZEW német gazdasági hangulatindexre és az amerikai kiskereskedelmi statisztikákra figyelnek.