A Wall Street reakciója a gyengülő kínai gazdaságra és a Goldman Sachs erősödő teljesítményére

A Goldman Sachs és a J.P. Morgan is csökkentette a kínai gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit, miután a legfrissebb adatok lassulást jeleztek a második negyedévben, miközben a Goldman Sachs jelentős profitnövekedést ért el.

A Goldman Sachs hétfői bejelentése szerint a 2024-es kínai bruttó hazai termék (GDP) növekedési előrejelzését 5,0%-ról 4,9%-ra módosították. Ezt a lépést a második negyedévben tapasztalt gazdasági lassulás indokolja. A világ második legnagyobb gazdaságának növekedése az április-júniusi időszakban 4,7%-ra mérséklődött, ami 2023 első negyedéve óta a leglassabb ütem, és elmarad az elemzők által várt 5,1%-os növekedéstől.

A Goldman Sachs közgazdászai, Lisheng Wang vezetésével, úgy vélik, hogy a gyenge belső kereslet ellensúlyozására az év hátralévő részében további politikai enyhítésre lesz szükség, különösen a fiskális és ingatlanpiaci területeken. Nem csak a Goldman Sachs látja borúsan a helyzetet, a J.P. Morgan is hasonlóan vélekedik, megjegyezve, hogy Kína gazdasági aktivitása törékeny, instabil és egyenetlen marad.

A J.P. Morgan is frissítette a kínai GDP-re vonatkozó előrejelzését, a korábbi 5,2%-os becslésüket 4,7%-ra csökkentették. Ezek a változások jelzik, hogy a befektetési bankok komoly aggodalmat éreznek a kínai gazdaság jövőbeli kilátásait illetően.

Ugyanakkor a Goldman Sachs jelentős profitnövekedést ért el a második negyedévben. A bank 3,04 milliárd dolláros eredményt ért el, részvényenként 8,62 dollárral, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi 1,22 milliárd dollárnak, vagyis részvényenként 3,08 dollárnak. A Goldman befektetési banki díjai 21 százalékkal 1,73 milliárd dollárra emelkedtek a negyedévben, amihez hozzájárultak az adósság- és részvényjegyzésből, valamint a fúziók és felvásárlások (M&A) tanácsadásából származó magasabb díjak. A bank vagyon- és vagyonkezelési üzletága, amely a tehetős és intézményi ügyfelek számára kezeli a pénzt, 27%-kal magasabb bevételt jelentett a második negyedévben.

David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója kifejezte elégedettségét a második negyedéves szilárd eredményekkel és az első félév általános teljesítményével, amely az előző évhez képest erős növekedést tükröz a Global Banking & Markets és az Asset & Wealth Management területén. A Goldman a fogyasztói banki piacra lépése után kudarcot vallott, és újra a hagyományos fő pilléreire - a befektetési banki tevékenységre és a kereskedésre – összpontosít, ami a második negyedéves eredményekben is megmutatkozik.