Félmilliós bírság fenyegeti a vállalkozókat, ha nem figyelnek a NAV májusi figyelmeztetésére

Akár 500 ezer forintos bírságot is kaphatnak a vállalkozók számlánként, ha nem veszik figyelembe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) májusi értesítését az Online Számla rendszerrel kapcsolatos hibás vagy elmulasztott adatszolgáltatásokról.

Az Online Számla rendszer közel 6 éve van jelen az adózók életében, és mára már szinte minden kimenő számla adatszolgáltatási kötelezettség alá esik, értékhatár nélkül. A NAV stratégiai célja, hogy előkészítse az áfabevallás-tervezetet az adózók számára, amihez nagy figyelmet fordít az adatszolgáltatások ellenőrzésére. Az adóhatóság kiemelten kezeli az adatok minőségének és helyességének javítását az eÁfa rendszer hatékonyságának növelése érdekében.

A NAV értesítése szerint a számlák sorszámának egyedinek kell lennie, a számlaképen látható helyes adatokkal kell jelenteni, és a kötelező mezőket is ki kell tölteni. Ha ezek hiányoznak, az Online Számla rendszer elutasítja az adatszolgáltatást. A Deloitte adóosztályának partnere, Fábián Dorottya szerint az elmulasztott vagy hibás adatszolgáltatás bírság kiszabásával járhat, amit gyakorlatban is alkalmaznak, ha az adózó nem javítja a hibát.

A speciális tranzakciók, mint például a DRS-díj vagy a göngyöleget tartalmazó számlatételek helyes jelentése is nehézséget jelenthet a számlakibocsátóknak. A NAV által értesített társaságoknak érdemes részletesen vizsgálni és javítani a feltárt hiányosságokat. Sík Richárd, az adótanácsadó cég adóosztályának igazgatója felhívja a figyelmet arra, hogy a hibák mennyisége jelentős lehet, és a javítások manuális eljárással időigényesek lehetnek, ezért érdemes technikai megoldásokat is fontolóra venni.

Végül, a NAV tavaszi értesítése nem fedezheti fel az összes lehetséges hibát, így azok a számlakibocsátók is érdemes felülvizsgálják a jelenlegi gyakorlatot, akik nem kaptak értesítést, mivel egy esetleges ellenőrzés során további hibák is napvilágra kerülhetnek.