Külföldi egyéni választókerületek terve Magyarországon?

Hadházy Ákos és Magyar Péter is megerősítette, hogy a kormány tervezi új egyéni választókerületek létrehozását Erdélyben és a Vajdaságban, ha szükségesnek látják.

Az országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos a Facebookon erősítette meg Magyar Péter állításait, miszerint a kormány készül arra, hogy új egyéni választókerületeket hozzon létre a határon túl, ha úgy ítélik meg, hogy bajban vannak. Hadházy szerint a terv már korábban is napirenden volt, és 2021 őszén Varga Judit igazságügyi miniszter asztalán is ott hevert a törvénymódosítási tervezet.

A politikus hozzátette, hogy a tervezett változtatások akár 9-11 plusz parlamenti helyet is hozhatnának a Fidesznek a határontúli levélszavazatok révén. Hadházy szerint azonban a tervet 2022 elején elvetették, mivel a közvélemény-kutatási adatok azt mutatták, hogy a háborús propaganda jól működik, így nem látták szükségesnek a választókerületek módosítását. Magyar Péter, aki korábban Varga Judit férje volt, állításait Hadházy sajátjainál erősebbnek tartja, mivel első kézből származó információkkal rendelkezhet.

A Telex tudósítása szerint Magyar Péter vasárnap arról beszélt, hogy a Fidesz át akarja rajzolni a választókörzeteket, és Erdélyben illetve a Vajdaságban is lennének ilyen választókerületek. Jelenleg a határon túli magyarok csak listára szavazhatnak, egyéni jelöltre nem.

A Miniszterelnökséget megkerestük, hogy terveznek-e módosítani a törvényen, de nem válaszoltak. Az ATV-nek viszont reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), amely röviden így nyilatkozott: „Ostobaságokkal nem foglalkozunk.”