Bajban a Swatch, bezuhantak a részvények

A Swatch Group részvényei jelentős mértékben, 10 százalékot estek a zürichi tőzsdén, ami a cég számára négy éve nem látott negatív tendenciát jelent.

A svájci luxusóra-gyártó vállalat, amely olyan ismert márkákat birtokol, mint az Omega, a Blancpain és az ékszerész Harry Winston, 70 százalékos működési nyereségcsökkenést és 14 százalékos forgalomcsökkenést jelentett az év első felében. A kínai piac visszaesése okozta a vállalat részvényeinek zuhanását, mivel a fogyasztók kevésbé költöttek luxuscikkekre ebben a kulcsfontosságú régióban.

Nick Hayek, a Swatch Group vezérigazgatója szerint a vállalat több mint 20 százalékkal csökkentette a termelést, miközben a munkaerőt megtartotta, remélve a piac fellendülését. Hayek kiemelte, hogy a kínai piac, beleértve Hongkongot és Makaót is, az év végéig kihívásokat fog jelenteni a luxuscikk-ipar számára, és azt várja, hogy a belépő árú márkák, mint a Swatch és a Tissot, jobban fognak teljesíteni, mint a magasabb kategóriás márkák.

Elemzők szerint a Swatch Group eredményei rosszabbak lettek a vártnál. Piral Dadhania, az RBC elemzője "jelentős eredményromlásra" számít, míg Luca Solca, a Bernstein elemzője a jelentést "nagyon rossznak" ítélte meg. Solca szerint a Swatch Group kulcsfontosságú Omega márkája szenvedhet a leginkább, mivel a rivális Rolex modelljei jobban elérhetőek a kiskereskedelemben.

A világjárványt követő rövid fellendülés után a Swatch, hasonlóan más luxusóragyártókhoz, nyomás alá került, mivel a fogyasztók a növekvő infláció miatt visszafogták kiadásaikat. A vállalat, amely a svájci Hayek család ellenőrzése alatt áll, néhány részvényes kritikájával is szembesült a vállalatirányítás és a részvények árfolyamának alakulása miatt. Idén eddig a Swatch Group részvényei mintegy 17 százalékkal estek.

Hayek hangsúlyozta, hogy a vállalat elkerüli a "rövid távú gondolkodást", és készen áll a piaci fellendülésre, ellenkező esetben több mint 30 százalékkal csökkentette volna a létszámot.