Spanyolország gazdasági fellendülése és a fenntarthatóság felé tett lépések

Spanyolország gazdasága az idei év első felében kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ami alapján a 2024-es és 2025-ös növekedési előrejelzéseket jelentősen felfelé módosították. Carlos Cuerpo gazdasági miniszter vasárnap közölte, hogy az idei év első hat hónapjának kedvező fejleményei alapján a 2024-es növekedési előrejelzést 2,4%-ra, míg a 2025-ös előrejelzést 2,2%-ra módosították.

Az El Pais című napilapban megjelent interjúban Cuerpo kiemelte, hogy az erős munkanélküliségi adatok, a beruházások növekedése és a turizmus fellendülése járultak hozzá a pozitív gazdasági teljesítményhez. A kormány korábban az idei évre 2%-os, 2025-re pedig 1,9%-os növekedést tűzött ki célul, azonban a miniszter már a múlt hónapban jelezte, hogy a 2024-es növekedési célt valószínűleg 2,5% közelébe emelik.

A spanyol gazdaság az első negyedévben a vártnál gyorsabb ütemben, 0,8%-kal bővült. Cuerpo szerint a kedvező gazdasági adatoknak köszönhetően idén a költségvetési hiány a GDP 3%-ára csökkenhet, és jövőre tovább mérséklődhet ez az arány. Ennek eredményeképpen Spanyolország GDP-arányos adósságrátája várhatóan 2027-re már 100% alá süllyedhet, ami különösen fontos egy olyan ország számára, amely hosszú évek óta magas államadóssággal küzd.

A gazdasági fejlődés mellett Spanyolország a fenntarthatóság terén is lépéseket tesz. Franciaország példáját követve, ahol egy éve tiltották meg a belföldi repülőutak egy részét, ha azok 2 és fél órás vonatúttal is megoldhatóak lennének, Spanyolország törvényhozásában is felmerült a hasonló szabály bevezetése. A francia tilalom bevezetése óta a belföldi járatok számlájára írható összes károsanyag-kibocsátás 3,4 százalékkal csökkent, ami jelentős előrelépés, tekintve hogy a nemzetközi szinten átlagosan nőttek ezek a számok.

A francia tilalom kapcsán a vita a mai napig nem jutott nyugvópontra, és bár a francia repülőterek szövetsége fellebbezett a szabályozás ellen, a bíróság elvetette a kérésüket, hangsúlyozva, hogy a tilalom hozzájárulhat a kibocsátás csökkentéséhez. Egy kutatás szerint a rendszeresen utazók 41 százaléka alternatív közlekedési módot választana, ha az nem sokkal hosszabb és körülményesebb. Ez a szemléletváltás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség Spanyolországban is fontos szerepet játszhat a jövőben.