Rogán Antal döntése alapján 560 millió forint tőkét vonnak ki a vadászati kiállítást szervező cégből

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter döntése értelmében jelentős tőkekivonásra kerül sor az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-nél, amely a 2021-es vadászati világkiállítást szervezte.

A cég jegyzett tőkéjét az eddigi 563 millió forintról 3 millió forintra csökkentik, ami a kft.-k számára megengedett minimum. Ez az összeg azonban elenyésző a korábban kapott, közel 27 milliárd forintos költségvetési támogatáshoz képest. A tőkekivonás oka a cégiratok szerint "tőkekivonás érdekében" történik.

A társaság 2023-ban jelentős, 795 millió forintos veszteséget könyvelt el, annak ellenére, hogy 610 millió forint költségvetési támogatást is felhasználhatott a saját 358 millió forintos bevételén felül. A kiadások között a legnagyobb tételt a vásárolt szolgáltatásokra fordított közel 900 millió forint, valamint a személyi ráfordításokra kifizetett 355 millió forint tette ki. A 2021-es vadászati kiállítás szervezése alatt milliárdok repültek el a kormányhoz közeli cégeknek, többek között a reklámozásra több mint kétmilliárd forintot költöttek, és a Szőke Gábor Miklós által készített, tíz tonna szarvasagancsból készült kapu egymaga 240 millió forintba került.

A cég fő feladata a 2021-es vadászati kiállítás utókommunikációja, archiválása és értékmegőrzése volt, amit állami támogatással finanszíroztak. A kiállítás lezárása után két évvel is szükség volt további közpénzmilliárdokra. Két évvel a kiállítás vége után a cég nem tétlenkedett: kiadta a Nimród című vadászújságot, kiadott egy Széchenyi Zsigmondról szóló könyvet, elkészítette a Ferenc pápa látogatását bemutató "Isten áldd meg a magyart" című albumot, és 12 helyszínen szervezett fórumokat az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve.

A 2023-as nagy arányú veszteséget a társaság azzal magyarázta, hogy a korábbi évek saját bevételeit és a jegyzett tőke egy részét használta fel. A saját tőke 1,2 milliárd forintról 410 millió forintra csökkent, de nem süllyedt a jegyzett tőke szintje alá. Ennek ellenére úgy döntöttek, hogy 560 millió forint tőkét vonnak ki, és csak a törvényes minimumot, 3 millió forintot hagynak meg.

A céghez a 2019-es alapítása óta összesen 27,1 milliárd forint költségvetési támogatás érkezett, és a jövőben is számítanak további forrásokra. Nemrégiben a könyvvizsgáló megbízását is meghosszabbították egy évre, 1,98 millió forint díjazás mellett. Emellett egy nettó 250 millió forintos keretszerződést (amelyből nettó 75 millió forint opciós rész) is aláírtak Balásy Gyula cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel gyártási és rendezvényszervezési feladatokra, egyelőre nem világos milyen céllal. A vállalat már a pénzügyi beszámolójában utalt arra, hogy idén újabb állami támogatásra lesz majd szükségük.