Amerikai katonák elleni tiltakozás Okinaván egy szexuális erőszak miatt

Ismét erősödnek az amerikai katonai bázisok elleni hangok Okinaván, miután több szexuális erőszakos eset is napvilágot látott, amelyeket amerikai katonák követtek el. Az okinavai rendőrség nem tájékoztatta időben a helyi kormányzót és önkormányzatokat az esetekről, amelyek közül az egyik a tartományi rendőrség által letartóztatott Brennon Washington elleni vádakat is magában foglalja.

Az NHK japán köztelevízió beszámolója szerint Washington, aki az Okinaván állomásozó amerikai légierő tagja, 2023 decemberében közelítette meg a 16 éves áldozatot, és otthonában szexuálisan zaklatta. Az ügyet csak azután kezdték vizsgálni, hogy az áldozat hozzátartozója feljelentést tett márciusban, és a katona július 12-i tárgyalásán ártatlannak vallotta magát.

A japán sajtó csak később számolt be arról, hogy egy 21 éves tengerészgyalogos májusban próbált meg egy nőt szexuálisan bántalmazni, és ellene június 17-én emeltek vádat. További esetek is napvilágot láttak, amelyekről a japán kabinet tájékoztatta a nyilvánosságot, és amelyek 2023 februárjában, augusztusában, valamint 2023 januárjában történtek. Hajasi Josimasza kabinetfőnök szerint az egyik esetben megerőszakolás történt, de vádemelés egyik esetben sem volt.

Az amerikai AP hírügynökség jelentése szerint Rahm Emanuel, tokiói amerikai nagykövet, csak a június végén nyilvánosságra hozott két zaklatásért kért elnézést. Okinava kormányzója, Tamaki Denny és a kormányzó-helyettes, Ikeda Takekuni elítélték a történteket, és a nők jogai elleni cselekedetnek minősítették azokat. Az esetek nyilvánosságra kerülése után újra erősödtek az amerikai támaszpontok elleni tiltakozások, és több mint száz ember vonult a Kadena légibázishoz.

Okinava kormányzója a japán kormánytól azt kérte, hogy kapjon értesítést minden olyan szexuális erőszakról, amelyet amerikai katonák követnek el, és felszólította a kabinetet, hogy dolgozzon ki megelőző intézkedéseket. A Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy a jövőben értesíteni fogja a helyi önkormányzatokat minden Okinaván elkövetett erőszakról.

Okinava fontos stratégiai helyszín az Egyesült Államok számára, és a szigeten állomásozik az országba vezényelt amerikai katonák mintegy 70%-a. A II. világháború után 1952-ig amerikai ellenőrzés alatt állt, és csak 20 évvel a háború után került vissza Japánhoz. Az amerikai katonák által elkövetett bűncselekmények azonban árnyékot vetnek az amerikai-japán biztonsági együttműködésre.

Az amerikai támaszpontok áthelyezése régóta meghatározó téma a japán belpolitikában, és több politikai vezető bukását is okozta már. Donald Trump, az Egyesült Államok akkori elnöke, a biztonsági megállapodást "tisztességtelennek" nevezte, és 8 milliárd dollárt követelt Japántól a bázisok fenntartására. Az amerikai katonák viselkedéséről és a további lépésekről idén július végén tárgyalnak a két ország külügy- és védelmi miniszterei Tokióban.