Nyári szabadságolás: fontos tudnivalók munkáltatóknak és munkavállalóknak

A nyári szabadságok tervezésekor mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak érdemes előre gondolkodniuk, hogy elkerüljék az év végi problémákat. A Trenkwalder szerint különösen fontos ez a lépés a munkaerőhiánytól szenvedő szektorokban.

A vállalatok számára javasolt, hogy már a nyári időszakban adják ki a munkavállalók időarányos szabadságát. A Munka Törvénykönyve értelmében a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, kivéve az életkor alapján járó pótszabadságot, amely külön megállapodás alapján vihető át a következő 12 hónapra.

A kisebb vállalkozások számára különösen megterhelő lehet az időarányos szabadság kiadása, mivel nehezebben pótolják a szabadságon lévő munkavállalókat. Nagyobb cégeknél is gondot jelenthetnek az év végén felhalmozódott szabadságok, főleg a csúcsszezonban lévő területeken, mint a kereskedelem vagy a szállítmányozás.

A munkavállalók többsége a nyári időszakot részesíti előnyben a szabadságolás szempontjából, ezért célszerű ebben az időszakban a lehető legtöbb szabadságot kiadni. A munkáltatók számára a jogszabály 7 munkanap szabadon tervezhető szabadságot engedélyez, a többi napot pedig egyeztetett módon kell kiadni.

A szabadság kiadásának időpontját a munkáltatónak legkésőbb 15 nappal a szabadság kezdete előtt kell közölnie, a munkavállalónak pedig szintén 15 nappal előre kell jeleznie igényét. Az alapszabadság 7 munkanapján felül a gyermekek után járó pótszabadságokat és a szülői szabadságot is a munkavállaló kérésére kell kiadni, amennyiben azt 15 nappal előre jelzi.

Amennyiben a munkavállaló az év során nem tudta felhasználni a szabadságkeretét, a munkaviszony fennállása alatt később is követelheti annak kiadását. A szabadság pénzben történő megváltása csak a munkaviszony megszűnése esetén lehetséges.