Gyulai Várszínház: Új bemutatók a 61. évadban

A Gyulai Várszínház a 61. évadban négy új saját bemutatóval jelentkezik, köztük egy felolvasó-színházi előadással, egy kamaradarabbal, egy dalos bohósággal és egy abszurd drámával. A fesztiválprogramban a tematikus fesztiválok mellett a saját bemutatók kiemelt szerepet kapnak.

A Gyulai Várszínház 2024 nyarán négy olyan előadást is színpadra visz, amelyeket részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoztak létre. A színház közleménye szerint a saját bemutatók a közel kéthónapos összművészeti fesztiválprogram fontos csomópontjai.

Az Ártatlanok – Levelek a Kner család történetéből 1938-1946 című előadás már áprilisban bemutatkozott, és a nyári évadban is helyet kapott a programban. Az előadás a gyomai Kner család életébe enged bepillantást, a holokauszt áldozatainak és túlélőinek tragikus sorsát feldolgozva. Hegedűs D. Géza rendezésében, Hirtling István, Hegyi Barbara, Szántó Balázs és Antóczi Dorottya előadásában a közönség megrendült elismerését váltotta ki. Az előadás szöveganyagát a Levelek a Kner család életéből 1938-1949 című kötetből válogatták, Erdész Ádám történész-levéltáros, Szil Ágnes író és Elek Tibor dramaturg közreműködésével.

A Pénelopeia című ősbemutatót a Maladype Színházzal koprodukcióban hozta létre a Várszínház. Margaret Atwood mítoszadaptációjának színpadi feldolgozása Pénelopé tragikus sorsát és a szolgálólányok életét követelő gyilkosság miatt érzett fájdalmat és bűntudatot dolgozza fel. Balázs Zoltán rendezésében Varga Gabriella, Orbán Nelli és Bajkó Edina jelenítik meg a történetet, Kovács Adrián zenéjével.

Az Erkel és a felkelés című művet a debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal koprodukcióban készítette el a Várszínház. A Győrei Zsolt–Schlachtovszky Csaba szerzőpáros által írt „dalos bohóság” Erkel Ferenc gyulai tartózkodását és a forradalmi eseményeket ötvözi humorral és operai dallamokkal. Zakariás Zalán rendezésében a színpadon a szerzőkre jellemző frenetikus humor és szatirikus játékosság érvényesül.

A Bohóc kerestetik című előadás Matei Visniec abszurd drámáján alapul, Béres László rendezésében. A három álláskereső bohócot Györffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc alakítja. Az előadás a létezés felfüggesztésének metaforájaként értelmezhető, ahol az élet és halál totális látványát egy végső jelenetben ábrázolják. A produkció a 1960-as évek abszurd színházának hagyományait követi, és a Gyulai Várszínház korábbi sikereire építve újabb előadásokra készül.