Magyarország felkészül az önvezető autókra

Már nem csupán elképzelés, hogy a magyar autópályákon önvezető autók közlekedjenek, hiszen hamarosan elkezdődik az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése.

A Magyar Építők portálja szerint kiválasztották azt a céget, amely megvalósítja az önvezető járművek teszteléséhez és működéséhez nélkülözhetetlen központi rendszert és adatgyűjtő szenzorszigeteket. Az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett hirdetmény alapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából a Sagemcom Magyarország Elektronikai Kft. fogja felépíteni az M1-M7-es autópálya fővárosi bevezető szakaszára azokat a szenzorokat, amelyek valós idejű forgalmi adatokat szolgáltatnak majd az autonóm járművek teszteléséhez.

Ezenfelül a cég felelős lesz a központi adatfeldolgozó és tároló edge szerverek szállításáért és telepítéséért is. Az M1-M7 autópálya kijelölt szakaszain különböző típusú szenzorokból álló, 5G lefedettséggel rendelkező infrastruktúrát hoznak létre, beleértve kamerákat, radarokat és lidarokat.

A szenzorszigetek az alábbi helyszíneken kerülnek kialakításra:

  • M1-M7 autópálya közös szakasza, az Egér út csomópont és Budaörsi pihenő között,
  • M7 jobb 8+290 VJT (változtatható jelzésképű táblákkal) + útirányjelző portál,
  • M7 bal 8+400 VJT + útirányjelző portál,
  • M7 jobb 8+690 VJT + útirányjelző portál.

A szenzorszigeteken forgalmi irányonként különböző típusú kamerák, hőkamerák, radarok, valamint távoltéri és közeltéri LiDARok kerülnek telepítésre, amelyek lézerfény segítségével határozzák meg a tárgyak távolságát és egyéb jellemzőit.

A projekt második fontos eleme a központi adatfeldolgozó és tároló edge szerverek szállítása és üzembe helyezése, amelynek helyszínéül az M0 Szigetszentmiklósi mérnökségét jelölték ki. A tervek szerint ezekkel a feladatokkal novemberig kell elkészülni.