Magyar gyümölcstermesztés válságban: drasztikusan csökken a málna és szeder termőterülete

A magyar gyümölcstermesztés jelentős kihívásokkal néz szembe, a termőterületek stagnálása mellett a termelés színvonala is elmarad a kívánttól, ami hatékonysági problémákat okoz.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentése szerint az elmúlt évtizedben a gyümölcstermő területek nagyjából 80 ezer hektáron stagnáltak, miközben a termésmennyiség évente jelentős ingadozást mutatott, 500 és 1200 ezer tonna közötti értékek között. Az ingadozásokat nem csak a klímaváltozás okozza, hanem a termelési színvonal elmaradása is.

A termelési problémákra világít rá, hogy a jelenlegi ültetvényfelület fele elavult és versenyképtelen, csupán 25–30 százalékuk tekinthető versenyképesnek, míg a maradék terület fejleszthető, de jelenleg nem hatékony. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta tartó gyümölcstermesztési hanyatlást csak néhány sikeres gyümölcs, mint a kajszibarack és a dió tudta részben ellensúlyozni.

A jelentésből kiderül, hogy a málna, szeder és egres termőterületei különösen drasztikusan csökkentek az elmúlt tíz év során. A málna termőterülete kevesebb, mint negyedére, a szederé majdnem tizedére, az egresé pedig több mint huszadára esett vissza. Emellett a legnagyobb területen termelt gyümölcsök, mint az alma, meggy és szilva termőterületei is jelentős csökkenést mutatnak.