A magyar befektetési alapok vagyonának növekedése

Június hónapban jelentős, 2,4%-os növekedést, azaz 381 milliárd forintos bővülést könyvelhettek el a magyar befektetési alapok, a BAMOSZ adatai alapján. A befektetési alapokba 177 milliárd forintnyi friss tőke áramlott, ami kiemelkedően jó eredmény az előző hónapokhoz képest. A kötvényalapok azonban továbbra is tőkekiáramlást szenvedtek el, 21 milliárd forinttal többet adtak el a befektetők, mint amennyit vásároltak, ami a rövid kötvényekből 14 milliárd forintnyi tőke távozásával magyarázható.

A fejlett és fejlődő piacok tőzsdéinek emelkedése, valamint a hazai tőzsde kiugró teljesítménye pozitívan befolyásolta a befektetési alapok teljesítményét. Ezzel szemben a forint gyengült az euróval és a dollárral szemben.

A BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona a tőkebeáramlások és a hozamok hatására összesen 381 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végére a kezelt vagyon mértéke elérte a 16 174 milliárd forintot. Ennek az összegnek a 60 százaléka van lakossági befektetőknél.

Az egyes alapkategóriák teljesítménye eltérő képet mutatott:

  • A pénzpiaci alapokhoz 8,6 milliárd forint tőke érkezett, és a hozamok is hozzájárultak a vagyon 2,3%-os növekedéséhez.
  • A kötvényalapoknál a tőkekiáramlás ellenére a hozamok pozitív hatása révén a vagyon mégis 0,6%-kal nőtt, elérve a 5772 milliárd forintot.
  • A vegyes alapok 65,3 milliárd forint tőkét vonzottak, ami a legmagasabb érték a hónapban, és a hozamokkal együtt 4,6%-os növekedést eredményezett. A vegyes alapokban lévő megtakarítások értéke 2291 milliárd forintot tett ki a múlt hónap végén.
  • A részvényalapokhoz 25 milliárd forint friss tőke áramlott, és az árfolyammozgásoknak köszönhetően 5,6%-os növekedést értek el, a BUX több alkalommal is történelmi csúcsot döntött, de a befektetők továbbra is óvatosak maradtak.
  • A tőkevédett alapok 7,5 milliárd forint tőkebeáramlást és 2,1%-os növekedést könyvelhettek el.
  • Az abszolút hozamú alapoknál 57 milliárd forint tőke állt az értékesítési soron, és a hozamokkal együtt 3,6%-os növekedést értek el, a kategória vagyona hamarosan át fogja lépni a 2000 milliárd forintot.
  • A származtatott alapokhoz 1,5 milliárd forint tőke érkezett, és a kategória vagyona 5,9%-kal növekedett.
  • Az ingatlanalapoknál több mint egymilliárd forint tőkebeáramlást és 0,6%-os növekedést regisztráltak.
  • Az árupiaci alapok 2,5 milliárd forint tőkebeáramlást és 3,9%-os vagyonnövekedést értek el.
  • A zártkörű alapok esetében 29 milliárd forint tőke érkezett, és a hozamokkal együtt a vagyon 4,7%-kal bővült.

A cikkben szereplő információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.