Angry Birds élőben: madarak támadják a New York-i tengerpart életmentő drónjait

A New York-i Rockaway Beach vízimentői drónokkal figyelik a vizet és jelzik a cápák jelenlétét, azonban az amerikai csigaforgatók nem nézik jó szemmel a technológiai újítást, és támadásokat indítanak a repülő eszközök ellen.

Az amerikai csigaforgatók (Haematopus palliatus) a kontinens partvidékén élnek, és méretük a sirálynál valamivel kisebb. Narancssárga csőrükkel törnek fel különböző állatok páncélját, hogy aztán elfogyasszák őket. Általában békés állatok, de a Rockaway Beach-en furcsa viselkedést mutatnak: rátámadnak a parton repülő drónokra.

Ez a viselkedés különösen azért problémás, mert a drónokat nem szórakozásból, hanem a cápák közeledtének észlelésére használják, így védelmezve a fürdőzőket. Katrina Toal, a helyi minisztérium vadonélő állatokkal foglalkozó osztályának igazgatóhelyettese szerint a madarak a fészküket védelmezve támadnak, ami veszélyezteti őket, mivel a gyorsan forgó rotorok miatt megsérülhetnek.

A Rockaway Beach népszerű fürdőhely, és számos védett madárfaj otthona is egyben. A csigaforgatók azonban különösen vérmeseknek tűnnek a drónokkal szemben. A támadások nem csak a madarak sérülésének veszélyét hordozzák, hanem a fészkek védtelenné válását is, mivel a madarak a drónok elűzésével vannak elfoglalva, így a fészkeiket kifoszthatják a ragadozók.

A probléma megoldására a szakemberek szerint vagy magasabban kellene repülni a drónokkal, vagy teljesen fel kellene hagyni azok használatával, és helyettük csónakból kellene figyelni a partszakaszt. Eric Adams polgármester szerint a drónok nagy segítséget jelentenek, mivel fentről pontosabban lehet irányítani a vízimentősöket, ami emberi életeket menthet meg.