Egyoldalú gazdaságszerkezet ránthatja el Magyarországot és a régiós országokat

A közép-, kelet- és délkelet-európai országok gazdasági fellendülése 2024 első negyedévében lendületet vett, de a növekedés egyoldalú marad: a lakossági fogyasztás és a szolgáltatások élénkülnek, míg az ipar és az export nehézségekkel küzd. Magyarország a 2 százalékos GDP-növekedéssel a középmezőnyben helyezkedik el, miközben a régió többi államában is hasonló tendenciák figyelhetők meg.

A gazdasági növekedés hátterében a reálbérek emelkedése áll, amely a dezinfláció és a nominálbérek növekedésének köszönhető. A béremelkedés pozitív hatása azonban részben a megtakarítások növelésére irányul, nem csak a fogyasztás élénkítésére. A WiiW elemzői szerint az infláció lassulása hamarosan véget érhet, mivel a fogyasztói kereslet erősödik és a termelési költségek emelkednek. Oroszországban, Fehéroroszországban és Törökországban az inflációs nyomás magas marad. A monetáris lazítás ellenére a pénzügyi feltételek feszesek maradnak, de a költségvetési hiányok növekedése a laza költségvetési politika következménye, amit a választások és a magas katonai kiadások is befolyásolnak. Az EU túlzottdeficit-eljárásának (újra)indítása fenyegeti többek között Magyarországot is, ami konszolidációs nyomást gyakorolhat az érintett államokra.

A WiiW 2024-es nyári előrejelzése szerint a régió gazdasági növekedése általában javult, és 3,1%-os bővülést várnak, ami hasonló az előző évhez. A növekedési kilátásokat azonban a novemberi amerikai elnökválasztás eredménye és a Kínával folytatott kereskedelmi háború újabb fordulója is befolyásolhatja. Magyarország esetében a költségvetési hiány növekedése várható, részben a választások, részben az EU-val fennálló jogállami viták miatt. A gazdaság növekedése 2 százalékra tehető, amit elsősorban a fogyasztói kiadások élénkülése hajt. Az EU-KKE országok gazdasági növekedése az uniós átlaghoz képest előnyös lehet, de a tartós konfliktusok nem segítik Magyarország gazdasági fellendülését.

A magyar gazdaság 2024-ben várhatóan tovább élénkül, azonban az infláció és a költségvetési hiány továbbra is kihívást jelent. Az infláció 4,5 százalékra lassulhat, de a célsáv felett maradhat, a munkanélküliség enyhén emelkedhet, a folyó fizetési mérleg egyenlege és a költségvetési hiány javulhat. A német gazdaság helyreállása jelentős hatással lehet a régió és Magyarország gazdasági kilátásaira is.