Kína jelentős likviditásnövelést hajtott végre a bankrendszerében

A kínai jegybank (PBOC) 100 milliárd jüannal, azaz körülbelül 13,8 milliárd dollárral növelte a pénzügyi rendszer likviditását a középtávú hitelprogramján (MLF) keresztül.

A PBOC hétfőn bejelentette, hogy a program keretében kibocsátott egy évre szóló hitelek kamatlába változatlanul 2,5 százalék marad. Ezt a szintet legutóbb 2023 augusztusában állították be, amikor 15 bázisponttal csökkentették a kamatlábat.

A jegybank emellett 129 milliárd jüant irányított a bankok felé hétnapos fordított repoműveletek formájában, amelyek kamatszintje szintén nem változott, 1,8 százalékon maradt. Ezt a kamatlábat is tavaly augusztusban csökkentették, akkor 10 bázisponttal.

Az MLF hitelezési programot a kínai jegybank a kereskedelmi bankok likviditásának támogatására használja, ami közvetlen hatással van az egyéves hitelek referenciakamatára, az úgynevezett Loan Prime Rate-re (LPR).

Jelenleg az egyéves LPR 3,45 százalék, amit a jegybank 2022 augusztusa óta kétszer módosított. Először 2023 júniusában csökkentették 3,65 százalékról 3,55 százalékra, majd két hónappal később, augusztusban állapították meg a jelenlegi 3,45 százalékos szintet.

A kamatszint következő felülvizsgálata július 22-én várható.

Az LPR 2019 augusztusában vált a kínai központi bank kamatreformja után az irányadó rátává. 2020 óta a jegybank előírása szerint a bankoknak az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t kell alapul venniük.