Európai olajfinomítók termelésének csökkenése és a lehetséges üzemanyagár változások

Az európai kőolajfinomítók termelése az extrém nyári hőség következtében jelentős csökkenést szenvedhet, ami a nyári fogyasztási csúcs idején különösen érzékenyen érintheti az üzemanyagpiacot. A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára, Grád Ottó szerint azonban a jelenlegi helyzetben az üzemanyagárak csökkenő tendenciát mutatnak, és ha nem következik be váratlan fordulat, az európai üzemanyagárak is normalizálódhatnak.

A korábbi hetek feszültségei után, amikor ismét megugrottak a hazai üzemanyagárak, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szabályozói lépéseket helyezett kilátásba, ami egy megállapodáshoz vezetett a kereskedők és a szaktárca között. Ennek eredményeképpen július 11-től a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal csökkent, majd a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is további 4-4 forinttal mérséklődött. Ezt követően a benzin nagykereskedelmi ára további 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal csökkent. Július 16-ától, keddtől a benzin nagykereskedelmi ára ismét 2 forinttal lesz kevesebb, a gázolajé pedig 3 forinttal csökken.

Grád Ottó elmondása szerint a jelenlegi árszintek megfelelnek a kormányzati elvárásoknak, mivel a szomszédos országok átlagos szintje alá kerültek, részben azért, mert Romániában és Szlovéniában emelkedett az üzemanyagforgalmazás jövedéki adója. A VG.hu információi szerint a nyári hőség miatt akár 15 százalékkal is csökkenhet az európai finomítók termelése, ami a hatvanas-hetvenes években tervezett létesítményeknél jelent problémát. A Macquarie Group szerint a meleg miatti üzemzavarok tavaly napi egymillió hordó kiesést okozhattak, ami idén is megismétlődhet.

A MÁSZ elnöke szerint a nagy meleg képes meglepetéseket okozni a kőolajtermelésben, de a nyári leállások nem lesznek olyan méretűek, mint az előző években voltak. A hazai finomítók megfelelő mennyiségű tartalékokat halmoztak fel, így fizikai jellegű ellátási problémákra nem kell számítani. A kőolaj jegyzési áraival kapcsolatban Grád Ottó optimista, és szerinte a következő hetekben legfeljebb a forintárfolyam ingadozása okozhat néhány forintos emelkedést a hazai üzemanyagárakban.

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint hatékonyabb lenne, ha a hazai üzemanyagárszinteket nem hetente, hanem havonta hasonlítanák össze a szomszédos országokkal. Grád Ottó kiemelte, hogy a hosszabb távú összehasonlítás reálisabb képet nyújthat, és a kormányzat is nyitott lehet erre a megközelítésre. Az üzemanyagárak aktuális átlagárai a holtankoljak oldalának adatai szerint a következők:

  • 95-ös benzin: 616 Ft/liter
  • Gázolaj: 623 Ft/liter.

Az, hogy a legutóbbi nagykereskedelmi árváltozás miként jelenik meg a kutak áraiban, a következő napokban fog kiderülni. Az üzemanyagárak csökkenése a múlt héten kezdődött, előbb a dízel, majd a benzin ára ment lejjebb. Az újabb áresésben szerepe lehet a kormány felszólításának, amely árcsökkentést várt el, de vélhetően még fontosabb volt az árak alakulásában, hogy a Brent olaj hordónkénti ára is alacsonyabb az elmúlt hetek árainál, és a forint is erősödik a dollárral szemben, jelenleg 360 körüli árfolyamon áll a 10 nappal ezelőtti 368 forinthoz képest. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón is bejelentette, hogy a magyar állam élhet a meglévő szabályozási eszközeivel, de csak végső esetben.