Európai ipar: Továbbra is csökkenő tendencia

Az euróövezet ipari termelése májusban újabb csökkenést mutatott, 0,6%-kal esett vissza áprilishoz képest, ami beleillik a 2022 szeptemberében kezdődött folyamatos csökkenés trendjébe. A felmérések szerint a feldolgozóipar fellendülése még várat magára.

Május hónapban az euróövezet ipari termelése január óta először csökkent, és az aktivitás szintje még a januári adatok alá is süllyedt. A korábbi hónapokban látszólag elérte a mélypontot az ipar, azonban a májusi adatok azt jelzik, hogy a várva várt fellendülés még nem kezdődött el.

Németországban és Franciaországban jelentős, -2,4%-os, illetve -2,1%-os csökkenést regisztráltak áprilishoz képest. Spanyolországban és Hollandiában mérsékeltebb volt a visszaesés, míg Olaszországban kis mértékű növekedést figyeltek meg. A régióban az áruk iránti kereslet csökkenése és a világgazdaság lassú erősödése miatt az euróövezet feldolgozóipara még nem került ki a nehéz helyzetből.

Az ING Bank elemzése szerint a készletciklusban várt fordulat még nem következett be, és a felmérések alapján az új megrendelések száma továbbra is alacsony, a készletek pedig magasak maradnak. A kapacitáskihasználtság csökkenő tendenciáját figyelembe véve egyelőre nincs közvetlen jele az ipar fellendülésének.

Az ING Bank elemzői szerint az év második felében azonban bekövetkezhet a fordulat, ha a reálbér-élénkülés hatására a fogyasztás gyorsabban növekszik.