A német pénzügyminiszter költségvetési fegyelmet sürget

Christian Lindner német pénzügyminiszter Brüsszelben hangsúlyozta, hogy az Európai Unió összes tagállamának kötelezettsége a közös költségvetési szabályok betartása.

Christian Lindner, aki hétfőn Brüsszelben tartózkodott, egyértelművé tette álláspontját a költségvetési szabályokkal kapcsolatban. Kijelentette, hogy elvárja minden tagállamtól a költségvetési szabályok betartását, különösen Franciaország esetében, amelynek hiányáról éppen folyt a tárgyalás. Lindner szerint közös érdek a fenntartható államadósság fenntartása.

Az Európai Unió költségvetési szabályai, amelyek értelmében a tagállamok éves költségvetési hiánya nem haladhatja meg a GDP 3%-át, és az államadósság mértéke nem lépheti túl a GDP 60%-át, az európai gazdasági stabilitás biztosítása és az adósságválságok megelőzése érdekében jöttek létre.

Lindner hozzátette, hogy az Európai Unió inkább a tőkepiaci unió előrelépésére kellene, hogy összpontosítson, mintsem további államadósság-kibocsátáson gondolkodjon. Ezzel a közös kötvénykibocsátásra utalt, amely történelmi jelentőségű volt, hiszen 2021-ben történt meg először.

: Reuters