Az euróövezet ipari termelése csökkenést mutat

Az euróövezet ipari termelése havi és éves összevetésben is csökkenő tendenciát mutat a legfrissebb adatok alapján.

Az Eurostat adatai szerint májusban az euróövezet ipari termelése 0,6 százalékkal csökkent havi szinten, ami kevésbé volt jelentős, mint az elemzők által várt 1,0 százalékos zsugorodás. Áprilisban még nem volt változás az ipari termelésben, így májusban regisztrálták az első havi csökkenést.

A tőkejavak termelése 1,2 százalékkal esett vissza májusban, az előző hónapban még 0,7 százalékos növekedést mutatott. Az energiatermelés viszont 0,8 százalékkal nőtt, ami pozitív fordulat az áprilisi 0,2 százalékos csökkenés után. A tartós fogyasztási cikkek előállítása 1,8 százalékkal csökkent, míg a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 1,6 százalékkal nőtt, bár ez utóbbi lassulást jelent az áprilisi 3,6 százalékos bővüléshez képest. A köztes javak termelése is csökkenést mutatott, 1,0 százalékkal májusban.

Éves összehasonlításban az euróövezet ipari termelése 2,9 százalékkal maradt el a tavalyi májustól, ami enyhe javulást jelent az áprilisi 3,1 százalékos éves visszaeséshez képest. Az elmúlt évben csak december hónapban volt tapasztalható éves szintű bővülés.

Az Európai Unió egészét tekintve az ipari termelés éves szinten 2,5 százalékkal csökkent májusban, ami rosszabb eredmény az áprilisi 2,1 százalékos zsugorodásnál. Havi összevetésben az EU ipari termelése 0,8 százalékkal csökkent az áprilisi 0,5 százalékos növekedés után.

(Borítókép: BSIP / Education Images / Universal Images Group / Getty Images)