Integritás Hatóság: 324 bejelentés, 10 lezárt ügy

Az Integritás Hatóság 2022 novemberi megalakulása óta összesen 324 bejelentést fogadott, melyek közül 40 esetben indítottak vizsgálatot, és 10 ügyben hoztak döntést. A lezárt esetek 80 százalékában vagy eljárás kezdeményezésével, vagy feljelentéssel ért véget.

Az Integritás Hatóság (IH) a Népszava információi szerint 2022 novemberében kezdte meg működését, és azóta 324 bejelentést regisztráltak. A hatóság 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le, melyek közül 80 százalékban vagy eljárás kezdeményezésével (az illetékes szervnél, például Gazdasági Versenyhivatalnál), vagy feljelentéssel zárultak. A maradék két esetben, ahol nem tudták egyértelműen megállapítani a visszaélést, az Irányító Hatóságok figyelmét hívták fel, hogy tájékoztassák az IH-t a fejleményekről.

Az IH elnöke, Bíró Ferenc szerint egyik jelentős ügyük a nyírmártonfalvi lombkoronasétány volt, amelyet 10 hónapon keresztül vizsgáltak, és a munka nagy részét az adatok beszerzése jelentette. Ez az ügy az Európai Ügyészségig jutott el, ahol jelenleg is folyik a vizsgálat. Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, de a belső döntés értelmében az uniós források tekintetében az Európai Ügyészségnek van hatásköre.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója és az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjának tagja szerint az IH teljesítménye nem tekinthető rossznak, figyelembe véve a hatóság létszámát. Ligeti szerint az IH-t olyan speciális hatáskörű, nagyobb országos szervek teljesítményével érdemes összehasonlítani, mint például a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vagy az Állami Számvevőszék. Hozzátette, hogy az IH-hoz olyan ügyekkel is fordulnak, amelyek nem tartoznak a hatáskörébe, ami a hatóság újszerűségéből adódik. Az IH munkáját nehezíti, hogy az ügyek egy része még a vizsgálat idején nem tart ott, hogy érdemi megállapítást tegyenek, mint például a világhírűvé vált nyírmártonfalvi lombkorona nélküli lombkoronasétány esete.

Az IH az uniós források szabályos elköltését vizsgálja, tevékenységéről a magyar parlamentnek és az Európai Bizottságnak is be kell számolnia. Az Integritás Hatóság létrehozása annak a 17 vállalásnak volt az egyike, amelyekről a jogállamisági feltételeknek történő megfelelés érdekében döntött a kormány. A Népszava szerint az IH nemcsak bejelentések alapján, hanem saját hatáskörben is eljárhat.

Ligeti Miklós a Népszavának azt mondta, hogy a bejelentési számok egyáltalán nem számítanak rossznak, és szerinte ezek a számok idővel csökkenni fognak. A jogi szakértő az Integritás Hatóság munkájával kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy most még azok is próbálkoznak, akiket máshol elutasítottak, de idővel rájönnek, mivel foglalkozik a hatóság.