A társadalmi bankolás jelentősége Magyarországon

Míg egyesek a legjobb befektetési lehetőségeket kutatják, addig mások kétségbeesetten dobálják a szemétbe a fizetési felszólításaikat, mert úgy érzik, sosem bírnak kiemelkedni az adósságból. Az Erste Bank Social Banking üzletága azon dolgozik, hogy pénzügyi eszközökkel segítse a társadalmilag hátrányos helyzetűeket.

Az Erste Banknál elérhetőek a civil szervezetek számára fejlesztett olcsó bankszámlák és kedvezményes hitelek, de a társadalmi bankolás ennél többet is jelent. Szalay Orsolya, az üzletág vezetője szerint a cél a pénzügyi esélyegyenlőség megteremtése és egy jobb társadalom kialakítása. Az Erste Stiftung alapítvány évente a bank globális profitjának 10 százalékát fordítja erre a célra, és támogatást nyújt a művészeteknek és társadalmi problémák megoldásában, mint például az ukrajnai válság kezelésében.

Az Erste Bank 2017 óta 102 hitelt helyezett ki civil szervezetek számára Magyarországon, összesen több mint 12 millió euró értékben. A bank egyedi finanszírozási struktúrákat dolgozott ki, amelyek lehetővé teszik a civil szervezetek számára a hitelezést, amit a legtöbb pénzintézet kockázatosnak ítél.

A pénzügyi oktatás és a szociális lakhatás területén is aktívan tevékenykedik az Erste. Eddig 35 ezer hátrányos helyzetű fiatalt értek el különböző oktatóprogramokkal, mint például a Káva Kulturális Műhely által szervezett interaktív színház. A pénzügyi tudatosságot célzó társasjátékokkal a résztvevők 60 százaléka jelentősen jobban megértette a pénzügyi lehetőségeit.

Az Erste segít az állami gondozásban élő fiataloknak a pénzügyi-gazdálkodási minták elsajátításában, és mentorokat képez ki, akik segítenek az adósságcsapdában lévő családoknak. Egyes esetekben a bank donátorként és önkéntes munkával is hozzájárul a kilátástalan helyzetű családok lakhatásának javításához.

A falusi CSOK kapcsán az Erste egy civil partnerrel együttműködve segíti az igénylés összetett folyamatát, és előfinanszírozza a kivitelezést. Az elmúlt három évben 20 család számára tudtak így támogatást lehívni.

Illésné Áncsán Aranka, a tiszadobi gyermekvédelmi központ és az SOS Gyermekfalu lakásotthonok szakmai vezetője szerint az állami gondozott fiatalok gyakran kerülnek adósságspirálba, mivel nem ismerik a családi gazdálkodást. Az Erste Bank ebben is segítséget nyújt, képzéseket és mentorálást biztosítva számukra.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország vezetője szerint a lakhatási szegénység Magyarországon 2-3 millió embert érint. Az Erste Bank ezen a területen is aktív, többek között a "Támasz a családoknak" programon keresztül, amelyet más cégek is támogatnak, és évente ötven ingatlanban végeznek kisebb felújításokat.