AutoWallis sikere az autóeladások terén

Az AutoWallis Kiskereskedelmi üzletága kiemelkedően teljesített az első félévben, 17,9 százalékos növekedést ért el az újgépjármű-eladások terén. A magykereskedelmi területen is bővülést tapasztaltak, míg a mobilitási szolgáltatásoknál a flottaméret 15 százalékkal nőtt, a bérleti események száma pedig a wigo carsharing akvizíciója révén jelentősen, 191 124-re megugrott. A vállalat a jelenlegi makrogazdasági körülmények között is a tavalyi évet meghaladó értékesítési adatokra számít.

Az első félévben az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi Üzletága 17,9 százalékkal, 4924 darabra növelte az újgépjármű-eladásokat, míg Magyarországon az emelkedés mértéke 11,9 százalék volt. A használtautó-eladások még ennél is nagyobb mértékben, 26 százalékkal 1205 darabra ugrottak, a szerviz szolgáltatásoknál pedig 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett a szerviz órák száma.

A Nagykereskedelmi üzletágban azonban 5,8 százalékkal kevesebb, összesen 19 309 darab új gépjárművet adott el a csoport, ami egyszeri és jelentős bázishatásokra vezethető vissza. A második negyedévben azonban a 2023-as 9277 darabról 10 729 darabra nőtt az értékesítés, ami 15,6 százalékos növekedést jelent.

A korábbi növekedést a koronavírus-járvány hatásai, a chiphiány, és a globális szállítási nehézségek okozta elhalasztott vásárlásoknak köszönhetőek. A féléves szintű csökkenést elsősorban a SsangYong 1.892 darabos visszaesése okozta, míg az Opel növekvő eladásai ezt csak részben kompenzálták.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója szerint az első féléves értékesítési adatok megfelelnek a csoport várakozásainak, és a következő negyedévekben további növekedést várnak a jelenlegi makrogazdasági környezetben, így éves szinten érdemben bővülhet az értékesített gépjárművek száma. A csoport frissített stratégiája alapján az új gépjármű értékesítése 2028-ban elérheti a 100 ezer darabot, melyből 75 ezret a nagykereskedelmi, míg 25 ezret a kiskereskedelmi üzletág adhat. A mobilitási szolgáltatások erősödése alapján a csoport 2028-ra a jelenlegi eredményeket megduplázva, 750 milliárd forintos árbevételt és 40 milliárd forintos EBITDA nyereséget vár.

Az AutoWallis részvényárfolyama idén eddig 27,6 százalékkal emelkedett.