A múlt heti gazdasági összefoglaló: Infláció, ipar és kormányzati intézkedések

A múlt héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fontos gazdasági adatokat közölt, többek között az inflációról és az ipari termelésről, míg a kormány bejelentéseket tett a bankokra és a babaváró hitelre vonatkozóan, valamint az üzemanyagárak terén is változások várhatók.

A KSH adatai szerint a jövő héten kevésbé lesznek mozgalmasak a makrogazdasági események. Hétfőn várható az építőipar májusi adatainak közzététele, amelyek áprilisban jelentős növekedést mutattak az előző év azonos időszakához képest.

Az inflációs adatok kedden kerültek nyilvánosságra, amelyek szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal, míg a szolgáltatások 9,7 százalékkal drágultak.

Az ipari termelésre vonatkozóan a KSH pénteki második becslése alapján a termelés volumene 5,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a villamos berendezés gyártásában pedig a legnagyobb mértékben csökkent a termelés.

A kormány hétfői bejelentése szerint védelmi hozzájárulást kell fizetniük azoknak a multiknak, beleértve a bankszektort és az energiacégeket is, amelyek a háborús időszakban extraprofitra tettek szert. A bankok esetében az extraprofit-adó befizetési kötelezettség csökkentése csak a teljes állampapír-állomány növelésével lehetséges, az adó alapja pedig a 2023-as korrigált, adózás előtti eredmény lesz. A tranzakciós illeték mértéke általános esetben 0,45 százalékra, készpénzfelvétel esetén pedig 0,9 százalékra emelkedik.

A babaváró hitellel kapcsolatban a kormány bejelentette, hogy a koronavírus miatt családalapítási terveiket halasztók számára legfeljebb kétéves hosszabbítást vezetnek be, az új határidő 2026 júliusa lesz.

Az üzemanyagárak kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a kormány intézkedései eredményeként a lakosság olcsóbban tankolhat, Magyarországon a benzin és a gázolaj ára alacsonyabb, mint a szomszédos országokban. Azonban nem elegendő csupán a régiós országok üzemanyagáraihoz viszonyítani a hazai árakat, mivel az adótartalom vizsgálata sem ad teljes képet. A Totálkár elemzése szerint a valós helyzetet az átlagbér és az üzemanyagárak összehasonlítása mutatja meg. Ebből kiderül, hogy a régió 8 vizsgált országából a fizetéshez mérten csak Romániát és Szlovákiát előzzük meg, a fizetésünk több mint másfél százalékát költjük üzemanyagra. Az osztrákok fizetésükhöz képest a legkevesebbet költik üzemanyagra, annak ellenére, hogy náluk volt a legdrágább a benzin július elején.