A magyar csapat előkészületei Párizsban az olimpiai játékokra

A magyar csapat már Párizsban van, és megkezdődtek az előkészületek a közelgő olimpiai játékokra. A csapatiroda előőrse átvette a sportolók szállásának kulcsait, és elkezdődött az otthonuk kialakítása a nemzeti színekben.

A hétvégén érkezett meg a párizsi olimpiai faluba a magyar csapatiroda előőrse. Az első feladatuk a csapat szállásainak és autóinak átvétele volt, amelyet követően azonnal hozzáláttak az olimpiai csapat otthonának kialakításához. A dekorációs csapat már a helyszínen van, hogy a nemzeti trikolór színeibe öltöztesse a sportemberek szálláshelyét.

Az adminisztratív és logisztikai feladatok már megkezdődtek, és az első versenyzői csoport néhány nap múlva érkezik meg a francia fővárosba. A csapatiroda munkatársai egy ötórás megbeszélésen egyeztettek a szervezőbizottság tagjaival, ahol a különböző szolgáltatásokat véglegesítették, és átvették a sportolók szálláshelyéül szolgáló szobák kulcsait.

A sportolóknak szánt csomagok, telefonok átvétele mellett a csapatiroda munkatársai felkeresik és folyamatosan személyesen ellenőrzik a külső szállásokat és hotelszobákat is. A dekorációs csapat a következő napokban rendez be minden szükséges helyiséget, hogy a magyar sportolók otthonosan érezhessék magukat a játékok alatt.

A Magyar Olimpiai Csapatot 21 sportágban 180 sportoló képviseli a párizsi játékokon, amelyek versenyei jövő szerdán kezdődnek, a hivatalos megnyitó pedig jövő pénteken lesz. A helyszínen már jelen vannak a csapatvezető, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Bodaki Márk, Szarka Tünde és Tor Tamás, a MOB nemzetközi csapatának munkatársai, valamint a dekorációt végző alakulat.

Ezzel szemben az amerikai olimpiai csapat, amely a jövő pénteken kezdődő párizsi olimpia miatt megnőtt érdeklődést igyekszik kihasználni, nem kap állami támogatást, és jelenleg is aktívan próbálja összekalapozni a pénzt a 2028-as Los Angeles-i játékokra. Az Egyesült Államok csapata főként adománygyűjtésre, szponzorlásra és közvetítési jogdíjakra támaszkodik, és céljuk, hogy összegyűjtsenek 500 millió dollárt a következő négy évben, hogy mintegy 800 amerikai sportoló juthasson támogatáshoz. Az amerikai olimpiai csapatot támogató alapítvány vezetője, Christine Walshe szerint az amerikai sportolók 57 százaléka 50 000 dollárt vagy kevesebbet keres évente, így támogatásra és ösztönzésre van szükségük a sportágukban való maradáshoz. Az alapítvány a befolyó összeget szigorúan olyan programokra szánja, amelyek a sportolók egészségügyi, sportteljesítmény és bevételi lehetőségeit segítik elő.