Kínai gazdasági lassulás

A kínai gazdaság növekedése jelentősen lelassult a második negyedévben, ami komoly kihívás elé állítja a döntéshozókat. A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az előző év azonos időszakához képest 4,7%-kal nőtt a GDP, ami jelentősen elmarad az elemzők által várt 5,1%-os növekedéstől. Negyedéves alapon a várt 1,1% helyett csupán 0,7% volt a növekedés. Az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom lassulása, valamint az állóeszköz-beruházások és a lakásárak csökkenése tovább súlyosbítja a helyzetet.

A gazdaság lassulása nagy csalódást jelent a kínai vezetés számára, és egyelőre nem látszik a megoldás a gazdaság fellendítésére. A magas önkormányzati és vállalati adósságállomány korlátozza a fiskális lazítás lehetőségeit, miközben a korábban a növekedést hajtó infrastrukturális és lakáspiaci beruházások már nem képesek fenntartani a korábbi dinamikát.

A gazdasági helyzet javítása érdekében a héten Kínában megrendezésre kerülő Harmadik Plénumon fontos gazdasági döntések születhetnek. A kínai részvénypiacok jelentős, közel 50%-os esése után a befektetők számára vonzó lehetőségek is felmerülhetnek, bár a jelen írás nem tekinthető befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.