A gyógyszerek és a kánikula veszélyes kombinációja

Magyarországon már több mint egy hete tart az extrém meleg, ami különösen veszélyes lehet azokra, akik gyógyszereket szednek. A Dívány gyűjtése alapján bizonyos gyógyszerek mellékhatásai fokozódhatnak a hőség hatására.

Az extrém meleg időjárás különféle egészségügyi kockázatokat hordoz, különösen azok számára, akik gyógyszereket szednek. A bétablokkolók, amelyeket szívbetegségek kezelésére használnak, csökkenthetik a bőr vérállátását, ami alacsonyabb hőérzetet eredményezhet. Emellett a vérnyomáscsökkentők kiszáradást is okozhatnak szélsőséges esetekben.

Nem csak a szívgyógyszerek jelentenek kockázatot a kánikulában. Bizonyos antidepresszánsok zavarhatják a test hőháztartását, és így a hűtő mechanizmusokat is befolyásolhatják. Az aszpirinhez hasonló vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók pedig csökkenthetik a folyadék- és nátriumszintet.

Az allergiások által használt autoinjektorok is meghibásodhatnak a hőség hatására, és az inhalált gyógyszerek csomagolása akár fel is robbanhat, ha nagy melegnek és közvetlen napsütésnek vannak kitéve.

A hőség és a gyógyszerek együttes hatása szédüléshez és eleséshez vezethet, különösen, ha alkoholt is fogyasztunk. Ezért kiemelten fontos, hogy a gyógyszereket szedők áttanulmányozzák a mellékhatások listáját, egyeztessenek orvosukkal és gyógyszerészükkel, valamint megfelelően tárolják a gyógyszereiket utazáskor.