A forint árfolyamának alakulása a héten

A múlt hét második felében erősödést mutatott a forint, és a hét elején 392 környékén kezdte az euróval szembeni jegyzését. A héten bekövetkező események jelentős hatással lehetnek az árfolyamra.

A forint az elmúlt másfél hónapban nem hagyta el a 390-400-as sávot az euróval szemben, és a sáv közepén helyezkedik el a jegyzés, ahol az egyes események és adatközlések csak átmeneti kilengéseket okoztak. A hétfő reggeli 393,5-ös szint után erősödésnek indult a forint, a lendület kora délután is kitartott, az euró-forint keresztárfolyam rövid időre 391 alatt is megfordult. A nap folyamán az euró árfolyama 390,48 forint és 393,61 forint között mozgott, és 18 órakor 391,39 forintra gyengült. Jelenleg a 391-392-es sávban zajlik a kereskedés. Ma reggel 392 forint 40 fillér volt az árfolyam, ami minimális gyengülést jelent.

A dollár az elmúlt időszakban gyengült az euróval szemben, és a jegyzés már az 1,09 környékén van. Ma reggel kis dollárerősödést figyelhettünk meg, kicsivel 1,09 alatt volt az árfolyam. Emiatt a forint a dollárral szemben gyengült, és ma reggel 360 forint 10 fillér volt egy dollár ára. Az euró jegyzése a reggeli 1,0894 dollárról 1,0909 dollárra változott. Az euró dollárral szembeni mozgása is támogatja a forintot, jelenleg egy euróért már 1,09 dollárt kell adni.

A héten több fontos esemény is várható, amelyek befolyásolhatják a devizapiacokat. Ilyen például kedden a ZEW index, amely a német gazdasági várakozásokat tükrözi a következő hat hónapra, valamint az amerikai kiskereskedelem adatainak közzététele, de a legnagyobb figyelmet az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése kapja.

A német és a magyar kötvényekkel realizálható hozam különbözete eléggé beszűkült, jelenleg 408 bázispont, egy hónapja még 466 volt. A 10-éves magyar állampapír referenciahozama 6,5 százalékon volt pénteken, négyhavi mélyponton. A spread szűkülése miatt a forint kamatelőnye kisebb, ez pedig csökkenti a keresletet a forintra, vagyis ez önmagában inkább negatív a magyar deviza kilátásaira nézve.

Az igazi megmérettetés majd jövő kedden vár a forintra, a Magyar Nemzeti Bank akkor tart kamatdöntő ülést. A következő napokban az erősödés akkor folytatódhat, ha azt az euró dollárral szembeni mozgása is támogatja. A lélektani 390-es euró-forint szint alá utoljára június elején sikerült lejönnie a jegyzésnek.

: Forrás: Portfolio-Teletrader Kft. Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Portfolio Trader. : Forrás: Portfolio.hu. A forint árfolyamának alakulása a héten. : Forrás: Portfolio.hu. Szépen muzsikált a forint hétfőn.