A Széchenyi Kártya Program folytatódik

Az Európai Unió nem hosszabbította meg a 2020 óta biztosított ideiglenes támogatási jogcímet, de Magyarországon a Széchenyi Kártya Program csekély összegű támogatási jogcím alatt zavartalanul folytatódik - közölte a KAVOSZ.

A Széchenyi Kártya Program MAX+ 2024 júliusától változatlan termékportfólióval folytatódik, a hazai kis- és középvállalkozások számára továbbra is biztosítva a legkedvezőbb feltételrendszerű, rugalmas finanszírozási lehetőségeket. A program keretében elérhető „MAX+” termékeknél a teljes futamidő alatt kiszámítható, fix évi 5% a nettó ügyleti kamat, míg a zöld hitelcélokat finanszírozó beruházási hitelek kiemelten kedvező, fix évi 1,5% nettó ügyleti kamat mellett érhetőek el.

A program létrejötte óta több mint 500 ezer ügylet valósult meg 8300 milliárd forint összegben, 2023-ban pedig közel 50 ezer szerződés került megkötésre közel 1800 milliárd forint értékben.

  1. július 1-től továbbra is elérhetőek lesznek a korábbi támogatott konstrukciók, mint például a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+, Széchenyi Likviditási Hitel MAX+, Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és több más konstrukció.

A folyószámla- és likviditási típusú hitelek esetében a kkv-k akár 250 millió forintos szabad felhasználású hitelhez juthatnak, míg a beruházási típusú konstrukciókban maximum 500 millió forintot igényelhetnek.

A beruházási hitelek széles körben felhasználhatóak, többek között ingatlan vásárlásra, építésre, fejlesztésre, gép- és eszközvásárlásra, valamint új vagy használt kis- és nagyhaszon gépjárművek beszerzésére. Ezek a hitelek lehetővé teszik új kapacitások kiépítésének finanszírozását, meglévő kapacitások bővítését, technológiaváltást, energia- és erőforrás hatékonysági intézkedéseket, valamint megújuló energiaforrások használatára irányuló fejlesztési elképzelések megvalósítását.

A Széchenyi Mikrohitel MAX+ kifejezetten mikro- és kisvállalkozások számára került meghirdetésre, maximum 100 millió forint hitelösszegig, és kezdő vállalkozások számára is elérhető. A Széchenyi Lízing MAX+ keretében a vállalkozások új vagy használt haszongépjárművek, gépek, berendezések, immateriális javak finanszírozására nyílik lehetőségük akár 400 millió forintig.

Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel is folytatódik, amely maximum 200 millió forint összegű és az agrár vállalkozások átmeneti likviditási szükségleteinek kielégítésére szolgál.

Az Európai Unió által 2020-tól biztosított ideiglenes támogatási jogcím általános keretösszege nem került meghosszabbításra, de az államilag támogatott kkv-hitelezés csekély összegű támogatási jogcímen zavartalanul folytatódik.

A hazai kis- és középvállalkozások támogatása, fenntartható fejlődésük és gazdasági növekedésük elősegítése mindenkori nemzetgazdasági érdek. A Széchenyi Kártya Program naponta 3-400 kisvállalkozástól 10-12 milliárd forint közötti összegű hiteligénylést fogad be, amely jól érzékelteti a program jelentőségét a hazai vállalkozások versenyképességének megőrzésében és teljesítményének növelésében.