Továbbra is marad a kánikula, csak Vas megyében nincs veszélyjelzés

A hét utolsó napján sem enyhül a hőség, Vas megyét kivéve az egész országra kiadták a veszélyjelzést. Vasárnap a nyugati részeken 30–35 fok, míg délkeleten akár 40 fok közötti csúcshőmérsékletekre kell számítani, helyenként záporokkal és zivatarokkal.

Vasárnap délelőtt többnyire napos időre lehet számítani kevés felhőzettel, de a déli óráktól a Duna vonalában és keletre erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, ami elszórt záporokat és zivatarokat hozhat magával. A zivatarokat helyenként felhőszakadás és erős szél, sőt jégeső is kísérheti. Este az ország nagy részén csökken a felhőzet és a csapadékhajlam, kiderül az ég, és a Dunántúlon északias irányba forduló szél időnként élénk lökésekkel, zivatarok környezetében viharos lökésekkel is járhat.

A hőmérséklet északnyugaton és nyugaton általában 30 és 35 fok között, délkeleten pedig akár 40 fok között alakul, de a késő esti órákban 20-30 fok közé hűlhet le a levegő. Vas megyét leszámítva minden vármegyére kiadták a figyelmeztetést zivatar, felhőszakadás vagy magas középhőmérséklet miatt. A legmagasabb, azaz hármas fokozatú, vörös veszélyjelzést a következő vármegyék kapták:

  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Jász-Nagykun-Szolnok.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint a hőség jelenti a legnagyobb megterhelést a szervezet számára. Migrén, vérnyomás-ingadozás és keringési problémák léphetnek fel, általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság. Alvászavarok, álmatlanság miatt kialvatlanság is előfordulhat, és a gyulladásos jellegű panaszok is felerősödhetnek.

A trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek pihentetőek. Zápor és zivatar környezetében az asztmások panaszai átmenetileg felerősödhetnek, a levegő fülledtebbé válhat, ami nehézlégzést és rosszullétet okozhat. A napszúrás és a hőguta veszélye nagy, ezért napközben kerülni kell a tűző napot. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz, így a bőr megfelelő védelme kiemelten fontos. A zivatarok várhatóan egész nap fennállnak, este pedig súlyosabb viharok is kialakulhatnak, amelyeket heves esőzés, erős szél (~60-90 km/h, súlyos viharokban potenciálisan >90-100 km/h) és jégeső (~1-2 cm) kísérhet.

Este 9-kor rendezik a Spanyolország-Anglia Eb-döntőt, rengetegen kültéri helyszínen tekintik majd meg a mérkőzést, de az elindulás előtt érdemes tájékozódni, hogy pontosan milyen időjárás várható az estére. Általában derült vagy gyengén felhős idő várható, de átmenetileg többfelé lehetnek erősen felhős tájak is. Zivatarokat leszámítva mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 24 fok között alakul, nyugaton az alacsonyabb, az Alföldön a magasabb értékekkel. Estefelé a nyugati, északnyugati határ közelében is megjelenhetnek zivatarcellák, amelyeket felhőszakadás (>30-40 mm, egy adott pontban az egymást követő zivatarcellákból akár >50 mm is), viharos széllökések (~60-90 km/h, légzuhatag és heves zivatarok esetén > 90-100 km/h), illetve jégeső (~1-2 cm) kísérhet. Teljes lecsengés az esti, késő esti órákban sem valószínű.

A HungaroMet előrejelzése szerint a következő napokban sem várható érdemi változás az időjárásban, továbbra is perzselően meleg lesz, kisebb hidegfrontokkal és némi elszórt csapadékkal. Jövő hét péntekig még nem látszódik jelentősebb fordulat, így a tikkasztó időjárás velünk marad. Kedden az év eddigi legmelegebb napja várható, akár 41 fok is lehet az Alföld déli részén, elszórtan záporok és zivatarok okozhatnak átmeneti lehűlést. A harmadfokú hőségriadó csütörtök éjfélig van érvényben, és a hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy különösen vigyázzanak a meleg miatt, fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot, és a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a napon. A felfrissülésre még várni kell az országban, egyelőre nem jeleznek előre jelentősebb hidegfrontot.