Magyarországon a védelmi hozzájárulás miatt drágulnak a termékek

Az eddigi különadók meghosszabbítása mellett új adókat vezettek be, ami a vásárlásoknál érezhető lesz, miközben a kormány EU-s lobbival igyekszik rendezni a magyar akkugyártás problémáit, és az infláció is lassulást mutat.

A hétfői kormányinfón bejelentették, hogy a védelmi hozzájárulás néven ismert különadókat meghosszabbítják, és újakat vezetnek be augusztus 1-től. A kiskereskedelmi különadó, az energiacégek és a bankok különadója marad, utóbbinál a tranzakciós illetéket megemelik, és új illetéket vezetnek be a devizakonverzióra. A távközlési és a gyógyszergyártói szektor extraadóját viszont 2025-től megszüntetik.

A kormányzat a beruházások elhalasztásával igyekszik csökkenteni a hiányt, a tavasszal bejelentett 675 milliárd forintos halasztásból 370 milliárd forint sorsa vált ismertté. A főváros fejlesztési keretének majdnem teljes elvonása mellett az oltóanyaggyár és a vasútfejlesztés is vesztesként került ki a helyzetről.

A ferihegyi nemzetközi reptér fejlesztéseiről szóló sajtótájékoztatón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy az üzemeltető és az állam még gondolkozik a fejlesztéseken. Az állam a kisebbségi tulajdonos francia Vincinek folyamatosan üzemeltetési díjat fizet majd közpénzből.

Az ipari termelésünk 4,9 százalékkal esett vissza év/év alapon, ezen belül az akkugyárak 32 százalékos visszaesése kiemelkedő. A magyar kormány 100 milliárd eurós javaslatcsomagot mutatott be az EU versenyképességi tanácsában az elektromos járművek uniós stratégiájára vonatkozóan.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban az állami projektcég több szerződést kötött, és bár a létesítési engedély még nem végleges, a nagyfeszültségű hálózati csatlakozás tervezésére és irodákra már költöttek.

Az EU újabb szankciókat tervez az orosz LNG importja ellen, miközben az oroszok árnyékflottát építenek ki az LNG szállítására. Európa egyre inkább az orosz műtrágyára szorul, ami a szuverenitás gyengülésével jár együtt.

Az infláció meglepetésre 3,7 százalékra lassult, az élelmiszerek ára már nem nő jelentősen, a benzin ára csak 3,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, és a tartós cikkek ára is csökkent. A szolgáltató szektorban azonban még mindig magas az infláció.