Szijjártó Péter a békepárti politikusok elleni erőszakról beszélt

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, a Kossuth rádióban beszélt arról a veszélyről, amely a békepárti, patrióta politikusokat fenyegeti, utalva Donald Trump elleni merényletkísérletre.

A miniszter a Vasárnapi újság című műsorban fejtette ki véleményét: "Aki eddig kételkedett volna, mára biztos lehet afelől, hogy egy durva világban élünk. Egy olyan világban, ahol a békepárti, patrióta politikusokkal szemben a véleményük, az álláspontjuk miatt a legdurvább, a legkegyetlenebb eszközökhöz nyúlnak," mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó kiemelte, hogy a politikai nézetek miatt elkövetett erőszakos cselekmények, mint a gyilkossági kísérletek, sajnos a mai világban valósággá váltak. "A patrióta, békepárti politikusokkal szemben manapság már a gyilkossági merényleteket is elkövetnek. Hálát adunk a Jóistennek, hogy ez a gyilkossági kísérlet sikertelen maradt. (...) Ez egy újabb figyelmeztető jel, egy újabb bizonyosság arra, hogy a békepárti politikusokkal szemben a politikai véleményük miatt még a gyilkossági kísérletektől sem riadnak vissza," fogalmazott a külügyminiszter.

A Donald Trump elleni merényletkísérlet részletei most már részletesebben ismertek, köszönhetően egy videónak, amit a TMZ és a BBC is közzétett. A felvételen látható a tetőn lapuló merénylő, Thomas Matthew Crooks, ahogy célba veszi fegyverével az elnökjelöltet, majd hallható az öt lövés, amelyek közül egy megsebesíti Trumpot, egy másik pedig véget vet egy néző életének. A videón egy nő pánikolva kiabálja, hogy "Jöjjenek ide!" és "Fussatok!". A támadót a helyszínen lelőtték.

Egy szemtanú szerint többen is látták a támadásra készülő fegyverest a tetőn, de hiába figyelmeztették a rendőröket. Trump egyik vezető tanácsadója, Stephen Moore a BBC-nek nyilatkozva megkérdőjelezte az amerikai titkosszolgálat felkészültségét, és arról beszélt, hogy mennyire sokkolták az események. Moore szerint ha a golyó csak egy ujjnyival is közelebb van a fejéhez, akkor most gyilkos merényletről beszélnénk, és hangsúlyozta, hogy Trumpnak több védelemre van szüksége.

Egy új videó is előkerült a merényletről, amelyen hallható, hogy Trump a lövések után, érezhetően sokkhatás alatt, folyamatosan a cipőjéről beszél, és többször is elismétli, hogy „hadd vegyem fel a cipőmet”, miközben a titkosszolgálati ügynökök próbálják megnyugtatni. A videó azt is megörökítette, hogy amikor kiderült, hogy a merénylőt lelőtték, az ügynökök jelezték Trumpnak, hogy el kell hagyniuk a helyszínt. Az események után Trump a hallgatóságához fordulva az égnek emeli az öklét, és "fight!" kiáltással buzdítja őket, mire a közönség "USA! USA!" skandálással válaszol.

Donald Trump a merénylet után közösségimédia-oldalán, a Truth Socialon közzétett bejegyzésében hálát adott mindazoknak, akik imádkoztak érte és gondoltak rá. "Egyedül Isten akadályozta meg, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen" – írta a volt elnök, aki szeretettel fordul a többi áldozat és családjaik felé. A gyűlés résztvevői közül egy ember meghalt, ketten pedig súlyosan megsérültek. Trumpot a fülén találta el a golyó, amelyet a húszéves Thomas Matthew Crooks lőtt ki. "Azonnal éreztem, hogy a golyó átszakítja a bőrömet. Nagyon vérzett, így már akkor rájöttem, mi törént" – írta egy korábbi posztjában. Trump szerint fontos, hogy az amerikaiak összefogjanak és megmutassák igazi amerikai jellemüket, dacolva a gonoszsággal. A republikánus jelölt már alig várja, hogy a héten Wisconsinból tarthasson beszédet a Republikánus Nemzeti Gyűlésen, ahol a párt elnök- és alelnökjelöltjeit választják ki az idei választásra.