Levemir inzulin kivonása: Megbeszélést tartanak a Novo Nordisk vezetőivel

Az amerikai szenátus demokrata párti segítői a Novo Nordisk vezetőivel tárgyalnak a Levemir inzulin kivonásának következményeiről, miközben a cég cáfolja, hogy a döntés hátterében új gyógyszereik sikere állna.

A Novo Nordisk vezetői kedden találkoznak az amerikai szenátus demokrata párti segítőivel, hogy megvitassák az Egyesült Államok piacáról történő Levemir inzulin kivonását. A dán gyógyszergyártó vállalat a Reutersnek nyilatkozva elutasította, hogy a Levemir eltűnését a Wegovy és az Ozempic gyógyszerek sikere okozná.

A találkozón Jeanne Shaheen, Raphael Warnock és Elizabeth Warren szenátorok tanácsadói vesznek részt, akik korábban levélben fejezték ki aggodalmukat a Levemir gyártásának 2024 végéig tervezett leállítása miatt. A Novo Nordisk szerint elegendő időt biztosítottak a betegeknek az átállásra, és nem áll szándékukban akadályozni a biohasonló inzulinok piacra lépését.

A Novo Nordisk, az Eli Lilly és a Sanofi mellett az Egyesült Államokban értékesített inzulinok piacának jelentős részét birtokolja. A Reuters forrásai szerint a találkozó részletei nem nyilvánosak, és a Novo szóvivője cáfolta a találkozó megszervezését, míg Shaheen irodája megerősítette a tervezett megbeszélést. Warnock és Warren irodája nem reagált a megkeresésre.

A Novo Nordisk állítása szerint a Levemir kivonása nem az új, GLP-1 agonisták sikerével függ össze, hanem gyártási korlátokkal, a betegek korlátozott hozzáférésével és a rendelkezésre álló alternatívákkal, mint például a Tresiba. A vállalat elismeri, hogy a gyártási kapacitások korlátozásai miatt küzdenek, mivel a Wegovy és az Ozempic gyártását igyekeznek növelni.

: Reuters