„A palackvisszaváltást burkolt áremelésnek tartom!” - a szakértő szerint nem teljesen jó a rendszer

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu a modern szakszervezet elnöke szerint a PET-palackok visszaváltási rendszere nem működik megfelelően, különösen a kisebb településeken és vidéki boltokban.

A PET-palackok visszaváltásával kapcsolatos tapasztalatokról szólva Bubenkó Csaba elmondta, hogy a kisebb településeken és vidéki boltokban gyakran nincs kiépítve a rendszer, nincs automata, ami nagy sorok kialakulásához vezet, és sokan nem is tudják megoldani a visszaváltást, miközben mindenki ötven forinttal drágábban vásárolja meg a termékeket.

A visszaváltás menetéről szólva elmondta, hogy a gépbe bedobva bolti utalványt kérhetünk, amit csak abban az üzletben lehet levásárolni, ami aggályos, de hivatalosan készpénzre is váltható. Emellett a Repont applikáción keresztül az összeget azonnal visszautalják a számlánkra, ehhez azonban okostelefon és internet szükséges, valamint lehetőség van jótékony célra is felajánlani a visszajáró pénzt.

Bubenkó Csaba nem tartja jó megoldásnak a jelenlegi rendszert, mivel minden vásárlótól levonják az összeget, és szerinte fogyasztóbarátabb megoldást kellene kitalálni, noha egyre többen próbálkoznak a használatával. Egyetért a környezettudatosság fontosságával, de kifogásolja, hogy a vásárlóval fizettetik meg előre az árát.

Végezetül a szakértő úgy véli, hogy a rendszer egyszerűsítésére van szükség, és arra kellene törekedni, hogy ne legyenek fennakadások az üzletekben, miközben támogatja azt az elvet, hogy a palackok ne legyenek szétdobálva.