Trump elleni merénylet: mi lesz most a piacokkal, és mi vár a forintra?

Merényletet követtek el Donald Trump republikánus elnökjelölt ellen helyi idő szerint szombat délután, a volt elnököt fülén érte a lőtt seb. Miközben mindenki a merénylő indíttatását találgatja, és folyamatosan érkeznek a hírek ezzel kapcsolatban, érdemes azzal is foglalkozni, hogy a támadásnak milyen implikációi lehetnek a piacokon. A merénylet után növekedhettek Donald Trump győzelmi esélyei, ami miatt a piac elkezdheti árazni az elnökjelölt választási programját. Ez pedig egy olyan helyzetben történik meg, amikor a részvény-, kötvény- és devizapiacok is fordulópont előtt állhatnak.

Miután kiderült, hogy a Donald Trump elnökjelölt elleni merénylet sikertelen volt, és a sérülések nem súlyosak, az egyik legfontosabb kérdés, hogyan hathat ez az esemény a piacokra a nyitáskor és azt követően. Az elmúlt hetekben megváltozott a piac viselkedése. Egyre több jel utal arra, hogy elkezdődött az amerikai gazdaság visszafordíthatatlan lassulása, ez pedig felerősítette a kamatcsökkentési várakozásokat, az amerikai 10 éves kötvény hozama pedig csökkenésnek indult. Érdekesség, hogy a hozamok csökkenésének éppen a technológiai szektornak kellene kedveznie, azonban az elmúlt egy-két hétben már felfedezhetőek gyengeségek az eddig legerősebbnek hitt szektorban is. Ezt jól példázza az, hogy az eheti vártnál jobb amerikai inflációs adat után heves eladói nyomás alá került a Nasdaq 100 technológia-túlsúlyos index.

Nézzük, milyen potenciális hatásai lehetnek a merényletnek

A Donald Trump elleni támadás után született cikkekből egyelőre az látszik, hogy az esemény hatására az elnökjelölt választási esélyei javulhatnak. Ezért hétfőn a piac kettős hatást kezdhet el árazni: egyfelől egy ilyen szintű esemény mindig növeli a bizonytalanságot, ami általában felerősíti a befektetők kockázatkerülését. Ilyenkor erősödik a dollár, csökkennek a kötvényhozamok, a részvényindexek pedig valamivel lejjebb kerülhetnek. Másik oldalról, ha a piac úgy gondolja, hogy a merénylet hatására Trump elnökjelölt választási esélyei növekedtek, akkor a befektetők elkezdhetik árazni az új elnök várható gazdaságpolitikai intézkedéseit.

Mit tudunk Donald Trump választási programjáról?

Ebben fontos támpontot adhat, hogyan viselkedett a hozamgörbe, illetve a fontosabb piacok a június 27-i elnökválasztási vita hetén, amit egyértelműen Donald Trump nyert meg, ezáltal nőttek a győzelmi esélyei. Amit Trump programjáról tudni lehet, hogy korlátozná a bevándorlást, a Fed függetlenségének csökkentésével elérné a kamatcsökkentést, védővámokat vetne ki, és költekezne. Ha ez bekövetkezik, akkor a Fed nem tud kamatot csökkenteni, de a várt infláció emelkedése miatt a hosszú hozamok emelkednek (bear steepener). Ez összességében azt jelenti, hogy a rövid hozamoknál a hosszú hozamok jobban emelkedhetnek a magasabb inflációs várakozások és a várt költségvetési lazítás miatt. Ezzel együtt erősödhet a dollár a magasabb kamatpálya és az erősödő növekedési kilátások következtében. Az emelkedő kötvényhozamok a dollár erősödésével együtt ellenszelet jelentenek a részvénypiacoknak és a feltörekvő piaci devizáknak is.

Ázsiai hatások

Mivel Donald Trump szigorúbb hangnemet üt meg Kínával, és a dollár is erősödhet, ezért a merénylet rosszul érintheti a kínai részvénypiacokat is, amelyek a héten hosszú idő után először kezdtek el életjelet adni magukról. Végül pedig röviden érdemes rátérni a japán jenre is. Miután csütörtökön az amerikai inflációs adat a vártnál kedvezőbb lett, a japán hatóságok devizapiaci intervencióval több mint 2%-kal tudták erősíteni a jent a dollárral szemben. Ha azonban a piac elkezdi Trump elnökjelölt programját árazni, akkor az nem kedvez a jennek, így az e heti erősödés is rövid életűnek bizonyulhat.

Magyar szálak

A héten erősödni tudott a forint az euróval és a dollárral szemben is, köszönhetően a kormány költségvetési egyensúlyt javító intézkedéseinek. Ha a kötvényhozamok emelkedésnek indulnak, akkor ez gátat vethet a forint további erősödésének is, vagyis a hazai fizetőeszköz elveszítheti az elmúlt napokban kialakult egyik fontos támaszát.