Kedden tetőzhet a forróság, 40 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet

Hétfőn az egész országban extrém erős UV-B sugárzásra figyelmeztetnek, és éjfélig piros, legmagasabb fokozatú hőségriasztás van érvényben öt megyében. Kedden a hőmérséklet akár 41 fokig is emelkedhet.

Hétfő éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyék területére a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat, ezért itt a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adták ki. További tizenegy megyében, köztük Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, ahol a középhőmérséklet 27 fok felett várható.

Az időjárás jellemzően napos lesz, kevés fátyol- és gomolyfelhővel, de helyenként záporok és zivatarok is előfordulhatnak. A zivatarokhoz erős, esetleg viharos széllökések társulhatnak, bár délutánra a szél legyengül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között alakul.

A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a nagyon erős UV-B sugárzás miatt mindenki védekezzen a leégés ellen, különösen 11 és 15 óra között, amikor a napozást kerülni kell. Ajánlott a vállat takaró póló, szalmakalap és fényvédő krém használata, mivel normál bőrtípus esetén már 15-20 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a HungaroMet Zrt. honlapján.

Kedden a sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, szórványosan záporokkal és zivatarokkal. A szél délkeletiről északira, északnyugatira fordul, és több helyen megélénkülhet. A hőmérséklet hajnalban 20 és 26 fok között, délután pedig 35 és 41 fok között alakulhat, ekkor tetőzik a forróság.

Szerdán is hasonló időjárásra számíthatunk, erőteljes gomolyfelhő-képződéssel és elszórt záporokkal, zivatarokkal. Az Alpokalján a legkisebb az esély a csapadékra. Az északias szél többfelé megélénkülhet, zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 20 és 26 fok, délután 31 és 39 fok között várható.

A következő napokban is napos időre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel, helyenként záporokkal és zivatarokkal. Az északkeleti, északi szél időnként megélénkülhet, a zivatarokat erős, viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 17 és 25 fok, délután pedig 31 és 38 fok között alakulhat.

Csütörtökön napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, amelyekből helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északkeleti, északi szél időnként megélénkül, de a zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetik. Csütörtök hajnalban 17-25, délután 31-38 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű, de elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Többfelé megélénkül az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Péntek hajnalban 17-25, délután 30-36 Celsius-fokra van kilátás.

Szombaton napos idő valószínű a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett, csupán néhol fordulhat elő zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél helyenként megélénkülhet. A szombati hőmérséklet hajnalban 15-23, délután 30-36 Celsius-fok között várható.

Vasárnap a megnövekvő fátyol- és gomolyfelhőzet mellett sok napsütés valószínű. Elszórtan lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északi szelet egyre többfelé kísérhetik élénk, erős lökések. A vasárnapi hőmérséklet hajnalban 13-23, délután 30-36 Celsius-fok között várható.