Irak közvetít Törökország és Szíria közeledése érdekében

Irak külügyminisztere, Fuád Mohamed Huszein bejelentette, hogy Irak közvetítő szerepet vállal Törökország és Szíria közeledése érdekében, és e célból találkozót szerveznek Bagdadban. Törökország és Szíria több mint egy éve törekszik a közeledésre, annak ellenére, hogy Ankara támogatta a damaszkuszi vezetés ellen lázadó milíciákat, és területeket is ellenőriz Szíria északi részén.

A közeledési kísérletek 2011 óta tartanak, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnök megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával, és Bassár el-Aszad elnököt gyilkosnak nevezte. Aszad elnök is elutasította a közeledést mindaddig, amíg török csapatok vannak Szíria területén.

Erdogan elnök belpolitikai nyomás alatt áll a szíriai menekültek miatt, és szándékában áll visszaszorítani az észak-szíriai kurd milíciákat, amelyeket a Törökországban terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) hoznak kapcsolatba, és fenyegetőzik velük szemben újabb offenzívával.

A török-szír tárgyalásokról az iraki külügyminiszter az INA iraki hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a tárgyalások folyamatosan zajlanak, és Hakan Fidannal, török hivatali partnerével is találkozott a kérdés megvitatása céljából.

A közeledés elősegítheti Törökország kapcsolatait Oroszországgal is, amely Szíria legfőbb szövetségese. Oroszország a 2022-es év végén házigazdája volt a török és szíriai külügyminiszterek találkozójának. Szíria nemzetközi elszigeteltsége enyhülni kezdett, miután az Arab Liga külügyminiszteri tanácsa úgy döntött, hogy helyreállítja Szíria tagságát a szervezetben.

Erdogan elnök reményét fejezte ki, hogy hamarosan tényleges előrelépést érnek el, és utasította külügyminiszterét a közeledés előmozdítására. Bassár el-Aszad szíriai elnök meghívását is kilátásba helyezte Törökországba.