Egy Golden retriver az Egyesült Államok reptereinek őre

A Goose névre hallgató golden retriver egyike azon 536 hősnek, akik az Egyesült Államokat védik a reptereken keresztül becsempészett drogoktól.

A Reuters nemrég megosztott egy videót Goose-ról, az amerikai repterek egy ikonikus alakjáról, aki a drogkereső kutyák közé tartozik. A golden retriever és 535 társa éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy az Egyesült Államokba érkező napi nagyjából 100 ezer ember közül kiszűrje azokat, akik illegális kábítószereket próbálnának becsempészni.

A videóban bemutatják, hogy a hivatásos négylábúak hogyan végzik munkájukat, miként találják meg szaglásukkal a törvénybe ütköző szereket, fegyvereket, lőszert, pénzt, és akár a rejtett utasokat is, akiket embercsempészek szeretnének az országba juttatni. Az Egyesült Államokban a 2017-es fentanil–túladagolások elszaporodása óta alkalmaznak ilyen nagy számban drogkereső kutyákat.

Nem csak az USA használja fel ilyen célra az ember legjobb barátját. Júniusban Nyíregyházán is drogkereskedőket kapcsoltak le egy hivatásos eb segítségével, és az orosz–ukrán háborúban is kutyák segédkeznek az aknakeresésben.